Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,18 %
100,00 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,86 %
Click aici pentru rezultate complete

STUDIU Pandemia de COVID a dus la prăbușirea spitalizării bolnavilor cronici

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.10.2020 - 11:14
Secție ATI pentru bolnavi COVID. Inquam Photos / Liviu Chirica
Secție ATI pentru bolnavi COVID. Inquam Photos / Liviu Chirica

51 la sută dintre pacienții cronici spun că pandemia de coronavirus a afectat calitatea îngrijirii medicale primite, iar din luna martie până în luna august nivelul spitalizărilor s-a prăbușit, fiind cu 48 la sută mai puține decât în 2019, arată Observatorul Român de Sănătate.

SHARE

Studiul analizează impactul pandemiei COVID asupra pacienților cronici din România și arată, între altele, că:

- Numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au
înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai
redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent. Nu este clar unde și cum au fost redirecționați miile de pacienți care apelau la serviciile medicale ale acestui spital în fiecare lună.

- Spitalele non-COVID înregistrează și ele reduceri majore ale activității: scăderi între -35% și -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici, între - 21% și - 68% pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj și între -56% și -79% pentru Spitalul Județean de Urgență Iași.

- Un exemplu dramatic de scădere al activității este Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București. Comparativ cu anul 2019, acesta înregistrează scăderi lunare ale activității de peste 95%, scăderi care se păstrează și în lunile recente. De menționat că acest spital este cel mai important centru pentru pacienții infectați cu HIV din România, dar și pentru alte boli cronice complicate precum hepatitele.

- 51% dintre bolnavii cronici chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite. 

Motivele cele mai frecvent invocate de persoanele cu boli cronice drept cauză pentru reducerea calității serviciilor medicale în perioada martie – august 2020 sunt: blocarea accesului la spitalul unde obișnuia să meargă prin transformarea acestuia în spital COVID, restricțiile de circulație impuse și absența medicamentelor necesare. O treime dintre bolnavii cronici chestionați au avut dificultăți în a găsi medicamentele de care au nevoie.

- 75% dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19.

- 82% dintre medicii de familie chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

Citește studiul integral AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te