Spitalul modular Lețcani din Iași, închis momentan, din cauza mai multor nereguli

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 08.02.2021 - 16:42
Spitalul modular Lețcani din Iași/FOTO: CJ Iași

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a găsit mai multe nereguli în urma controlului efectuat la Spitalul modular de la Leţcani, a informat luni, printr-un comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe.

SHARE

Conform sursei citate, în urma controlului au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncţionale, măsuri care cad în sarcina Spitalului de Boli Infecţioase, a Asociaţiei Euronest şi a Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea CJ Iaşi şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase au decis ca activitatea la Spitalul modular Leţcani să rămână suspendată.

"Interesul şi prioritatea zero a noastră, a Consiliului Judeţean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficienţe şi să menţinem capacitatea de intervenţie în prevenirea şi combaterea COVID-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roşu şi cu alţi din domeniu şi cred că este cea mai bună soluţie pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical. Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizaţii. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când preţul plătit pentru folosirea improvizaţiilor au fost vieţile omeneşti. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienţii şi medicii din cauza "politicii cârpelilor" pe care vechea administraţie a abordat-o cu spitalul de Leţcani", a declarat, potrivit comunicatului, Costel Alexe.

Preşedintele CJ Iaşi a adăugat că, până la redeschiderea spitalului, există capacitatea de a asigura îngrijirea pacienţilor la spitalul de Boli Infecţioase şi în celelalte unităţi medicale care funcţionează ca spitale suport COVID-19 din Iaşi.

"Trebuie să facem în aşa fel încât, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere legal, spitalul să funcţioneze ca într-un centru universitar. Spitalul modular de la Leţcani este secţie exterioară a unui spital clinic universitar, în consecinţă, trebuie să se ridice la standardele care se impun. Nu vreau să punem Iaşul pe harta locurilor unde s-a întâmplat câte o tragedie. Ar fi un eşec", a declarat, la rândul său, managerul spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu.

Raportul controlului Ministerului Sănătăţii a scos în evidenţă faptul că eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru Spitalul modular de la Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condiţiilor care trebuiau îndeplinite, fără consemnarea disfuncţionalităţilor şi fără emiterea unui program de conformare.

Costel Alexe a precizat că va solicita Corpului de Control al primului-ministru să demareze un proces de verificare completă a legalităţii achiziţiei spitalului modular.

Spitalul modular de la Leţcani a fost achiziţionat cu fonduri de la consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ. CJ Iaşi a finanţat investiţia cu 10 milioane de euro, iar CJ Neamţ a contribuit cu 3 milioane de euro, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te