Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,81 %
Marcel Ciolacu 19,29 %
99,49 %
Elena Lasconi 19,06 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Slănina, benefică pentru creier. Când e cazul să ne îngrijorăm ? Poate provoca o boală gravă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.12.2023 - 19:45
Slănina, benefică pentru creierului. Când e cazul să ne îngrijorăm. Poate provoca o boală gravă - Foto: Doctorul zilei / imagine cu carcater ilustrativ
Slănina, benefică pentru creierului. Când e cazul să ne îngrijorăm. Poate provoca o boală gravă - Foto: Doctorul zilei / imagine cu carcater ilustrativ

Slănina, benefică pentru creier. Când e cazul să ne îngrijorăm? Poate provoca o boală gravă. Iată care sunt beneficiile principale, dar și cum putem să ne îmbolnăvim dacă nu îl consumăm cumpătat.

SHARE

Slănina, benefică pentru creier. Când e cazul să ne îngrijorăm? Poate provoca o boală gravă. Iată care sunt beneficiile principale, dar și cum putem să ne îmbolnăvim dacă nu o consumăm cumpătat.

Slănina, controversată când vine vorba de sănătate

Slănina sau bacon-ul (pentru străini) este un tip de carne de porc curată, cu sare, care provine din diferite bucăți, de obicei din burta de porc sau din spate. 

Are un gust bogat, savuros și o textură satisfăcător de crocantă atunci când este gătit. Baconul este un ingredient versatil folosit într-o gamă largă de feluri de mâncare, de la produse de bază pentru micul dejun, cum ar fi ouă și clătite, până la salate, sandvișuri și chiar deserturi.

Slănina are o reputație oarecum controversată când vine vorba de sănătate. Este bogat în grăsimi, în special grăsimi saturate, și sodiu, care pot contribui la probleme de sănătate atunci când sunt consumate în exces, potrivit relish.com

Cu toate acestea, slănina oferă, de asemenea, nutrienți esențiali, cum ar fi proteine, vitamine și minerale. Moderația este cheia atunci când te bucuri de slănină ca parte a unei diete echilibrate.

Beneficiile principale ale slăninei

  1. Bogat în proteine: Baconul este o sursă bună de proteine ​​de înaltă calitate, care este esențială pentru creșterea și repararea mușchilor.
  2. Oferă vitamine și minerale esențiale: Baconul conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B12, precum și minerale precum fosfor, zinc și seleniu.
  3. Susține sănătatea creierului: Colina găsită în slănină este crucială pentru menținerea funcției creierului și a memoriei sănătoase.
  4. Crește nivelul de energie: vitaminele B din slănină ajută la transformarea alimentelor pe care le consumi în energie.
  5. Îmbunătățește starea de spirit: aminoacizii lui Bacon pot ajuta la reglarea stării de spirit și la reducerea stresului.

Slănina, risc de cancer în funcție de conținutul de nitriți

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea prelucrată drept cancerigenă din grupa 1, citând suficiente dovezi că aceastea cauzează cancer. Acum, o nouă revizuire contestă această clasificare după ce a constatat că pericolul variază în funcție de conținutul de nitriți.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), un braț al OMS, definește carnea procesată drept cea care a suferit întărirea, sărarea, afumarea, fermentarea sau o altă metodă de conservare și îmbunătățire a aromei, notează Medical News Today. 

Printre exemple se numără slănina, șunca, cârnați, carnea de vită macerată și carnea la conserve.

Unii producători de alimente folosesc nitrit de sodiu pentru a vindeca carnea procesată, pentru a îmbunătăți culoarea sau pentru a conserva pentru a crește perioada de valabilitate.

Care este cel mai bun mod de a scăpa de grăsimea slăninei

Tratarea grăsimii de slănină necesită o eliminare adecvată pentru a evita înfundarea canalelor de scurgere și cauzarea problemelor de mediu. Iată câteva modalități sigure și ecologice de a gestiona grăsimea de slănină:

  1. Lăsați-l să se solidifice: După ce ați gătit slănina, lăsați grăsimea să se răcească și să se solidifice într-o tigaie sau într-un recipient termorezistent. Odată solid, îl puteți răzui într-un coș de compost, într-un sac de gunoi sau îl puteți depozita pentru o utilizare ulterioară.

  2. Strecurați și depozitați: Dacă doriți să economisiți grăsimea de slănină pentru gătit viitoare, strecurați grăsimea răcită printr-o strecurătoare cu plasă fină sau o pânză de brânză pentru a îndepărta bucățile de slănină. Păstrați-l într-un recipient ermetic sau într-un borcan cu capac la frigider. Depozitată corespunzător, grăsimea de slănină poate rezista câteva săptămâni. Dacă faceți acest lucru des, ar trebui să luați în considerare un recipient pentru unsoare de slănină care ușurează strecurarea și depozitarea.

  3. Reutilizare în gătit: Unsoarea de bacon adaugă o aromă delicioasă la diferite feluri de mâncare. Îl poți folosi pentru a căli legume, prăji ouă sau chiar pentru a adăuga o notă de fum rețetelor tale. Nu uitați să îl folosiți doar cu moderație datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate.

  4. Compost: Dacă instalația locală de compost acceptă grăsimi și uleiuri, puteți composta cantități mici de unsoare de slănină răcită împreună cu alte materiale compostabile.

  5. Congelare: O altă opțiune este de a îngheța cantități mici de unsoare de slănină într-o tavă pentru cuburi de gheață. Odată solidificat, transferați cuburile într-un recipient sigilat și păstrați-le la congelator. În acest fel, puteți folosi porții mici de unsoare de bacon atunci când este necesar.

  6. Aruncați în deșeurile solide: Dacă niciuna dintre opțiunile de mai sus nu este disponibilă sau adecvată, aruncați grăsimea de slănină răcită și solidificată în deșeurile solide/gunoi obișnuit. Asigurați-vă că îl puneți într-un recipient sigilat pentru a preveni scurgerile.

Cel mai important, este esențial să nu turnați grăsime de slănină în chiuvetă sau toaletă, deoarece se poate solidifica în țevi și poate provoca blocaje, ceea ce duce la probleme costisitoare la instalații sanitare. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te