Săritul peste micul dejun duce la kilograme în plus, la vârsta mijlocie. La ce oră să iei prima masă

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.12.2024 - 14:00
Săritul peste micul dejun duce la kilograme în plus, la vârsta mijlocie. La ce oră să iei prima masă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Săritul peste micul dejun duce la kilograme în plus, la vârsta mijlocie. La ce oră să iei prima masă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Săritul peste micul dejun duce la kilograme în plus, la vârsta mijlocie. La ce oră să iei prima masă?

SHARE

Dacă săriți peste micul dejun la vârsta de 50 de ani, în loc să luați o masă de dimineață sănătoasă și consistentă, acesta lucru ar putea fi un factor care să vă facă să luați în greutate, a constatat un studiu. 

Aproximativ 380 de spanioli cu „sindrom metabolic” au luat parte la un studiu pe o perioadă de trei ani, în cadrul căruia au fost colectate date privind sănătatea, greutatea și obiceiurile lor alimentare. 

Săritul peste micul dejun duce la kilograme în plus, la vârsta mijlocie. La ce oră să iei prima masă

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2, scrie Daily Mail.

Acestea includ tensiune arterială crescută, glicemie ridicată, exces de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol.

Citește și: Dieta atlantică, noul trend alimentar pentru slăbit. De ce este recomandată chiar și de medici?

Studiul a arătat că un mic dejun consistent, care reprezintă 20 până la 30% din aportul caloric zilnic al unei persoane, este mai bun decât o masă mică dimineața sau sărirea completă peste micul dejun.

Persoanele din studiu care au luat un mic dejun de aproximativ 400 de calorii au avut un indice de masă corporală mai mic decât cele care au sărit peste micul dejun. Talia lor era, de asemenea, cu un centimetru mai mică. 

Citește și: O femeie a slăbit 63 de kilograme într-un an, folosind „metoda semaforului”. Pe ce se bazează?

Autoarea studiului, Karla-Alejandra Pérez-Vega, de la Institutul de Cercetare Hospital del Mar din Barcelona, a declarat pentru The Telegraph că au analizat „exclusiv” micul dejun și, prin urmare, nu pot spune dacă acesta este cea mai importantă masă a zilei. 

Cu toate acestea, a adăugat ea, „este, fără îndoială, o masă importantă, deoarece are rolul critic de a întrerupe perioada prelungită de post din somn”.

Ea a adăugat că persoanele care au sărit peste micul dejun au fost, de asemenea, incluse în grupul care a consumat mai puțină energie.

Ea a spus că acestea au prezentat „valori mai ridicate ale greutății în timp” în comparație cu cele care au luat un mic dejun consistent, dar sănătos.

De asemenea, luarea micului dejun înainte de ora 7 dimineața ar putea crește speranța de viață.

Cercetătorii de la City University din New York au urmărit mai mult de 34 000 de americani cu vârsta de peste 40 de ani timp de mai multe decenii.

Voluntarii au înregistrat orele la care mâncau, iar oamenii de știință au comparat aceste ore cu ratele de deces pe parcursul studiului.

Rezultatele, publicate în Journal of Nutrition, au arătat că persoanele care luau micul dejun între 6 și 7 dimineața aveau cu 6% mai puține șanse să moară prematur din cauza unor boli grave, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, decât cei care luau micul dejun în mod regulat la ora 8 dimineața, și aveau cu 12% mai puține șanse de deces prematur decât cei care mâncau pentru prima dată la ora 10 dimineața.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te