Românii care au avut COVID-19 și s-au vindecat se pot vaccina

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.01.2021 - 16:53
Foto Inquam Photos/George Călin

Există o singura indicație a medicilor specialiști pentru persoanele care au avut COVID-19, s-au vindecat și vor să se vaccineze împotriva acestei boli, chiar dacă au anticorpi naturali.

SHARE

Persoane care au fost bolnave de COVID-19, dar s-au vindecat se pot vaccina împotriva acestei boli, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.  

Singura recomandare este ca vaccinul să fie administrat la cel puțin o lună de la vindecare.

„Există un sindrom traumatic post-COVID-19, care se manifestă prin simptome respiratorii, prin oboseală la efort minim, tuse, dureri articulare sau musculare, astenie marcată. Aceștia trebuie să se adreseze medicului de familie, pentru un nou consult. Poate fi nevoie de neurolog, pneumolog, endrocrinolog.

Cei care au anticorpi obținuți prin trecerea prin boală pot să își administreze vaccinul dacă au mai mult de o lună de când s-au vindecat”, a menționat dr. Beatrice Mahler. 

Medicul pneumolog a arătat că nivelul de anticorpi variază de la persoană la persoană. În plus, anticorpii dobândiți prin boală sunt viabili între trei și șase luni. 

„Sunt și cazuri punctuale, foarte puține, în care unii oameni nu dezvoltă anticorpi. Administrarea vaccinului are rolul de a întări sistemul imunitar al corpului și de a potența capacitatea de apărare a organismului.

Nu există o contra indicație, din contră, ajută corpul să se protejeze”, a menționat specialistul. 

Dr. Beatrice Mahler a precizat că indicația de a aștepta 30 de zile are legătură că, după boală, corpul este slăbit. 

„Nu există un risc dacă faci vaccinul mai devreme de 30 de zile. Dar pentru pacienții care ies din spital, e importantă o perioadă de monitorizare a reacțiilor post-COVID-19 care pot apărea, pentru a nu se suprapune cu eventuale reacții adverse ale vaccinului.

Este bine să ne revenim după trecerea prin boală, cu o imunitate restabilită, înainte de a aplica un alt tratament”, a avertizat managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.