România, ultima la vaccinare, prima la ridicat restricții. Germania menține carantina; Italia, masca

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.03.2022 - 16:01
România, ultima la vaccinare, prima la ridicat restricții. Germania menține carantina; Italia, masca / Wanted in Rome

Autoritățile de la București au ridicat peste noapte toate restricțiile fără nicio explicație. Statele occidentale sunt mult mai precaute și mențin fie carantina, fie purtarea măștii la interior. România are și cu 40% mai puțină populație vaccinată față de statele Europei.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că, odată cu expirarea stării de alertă, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor fi ridicate, iar utilizarea măştii de protecţie atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie şi nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice - spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, instituţii publice.   

Citește și: VIDEO Rafila: Masca nu va mai fi obligatorie la interior. Carantina se va face pe bază de „bun simț”

Ministrul Sănătății a subliniat că transmiterea COVID este accelerată

„Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare. Totuși 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent”, a subliniat ministrul Sănătății în conferința de presă. Întrebat de ce s-a renunțat deodată, și nu treptat la restricții, Alexandru Rafila a răspuns: „E o întrebare la care nu am răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”.

Citește și: Rafila: Masca este mai eficientă în acest moment chiar decât vaccinarea

Newsweek România a cercetat ce fel de restricții COVID sunt în vigoare în Europa.

Am apelat la o sursă deschisă și credibilă: site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Italia: masca la interior rămâne. Rata de vaccinare: 86%

Începând cu data de 11 februarie 2022, se elimină obligativitatea purtării măștilor de protecție în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate. Rămâne obligatorie, până la data de 31 martie 2022, purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. Este obligatorie purtarea măștilor de tip FFP2 în toate mijloacele de transport.

Germania: carantina obligatorie. Rata de vaccinare: 90%

Menținerea școlilor și grădinițelor deschise, cu posibilitatea închiderii acestora în cazuri individuale de identificare a unor focare de COVID-19.

Potrivit noilor reglementări, izolarea (persoane confirmate cu COVID-19) și carantina (contacte) durează 10 zile. Măsura carantinei poate fi încheiată anticipat, după o perioadă de 7 zile, dacă persoana în cauză a efectuat un test PCR sau un test antigen certificat, al cărui rezultat este negativ.

În România, persoanele diagnosticate cu Covid-19 trebuie să se izoleze la domiciliu, acesta fiind un element de "bun-simţ", însă nu vor mai fi controlate şi amendate de către autorităţi, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Franța: se menține accesul pe bază de vaccin. Rata de vaccinare: 94%

Începând cu data de 24 ianuarie 2022, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 16 ani, pentru accesul în anumite locuri (vezi mai jos), „pass-ul sanitar” se transformă în „pass vaccinal”, fiind astfel necesară fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, nemaifiind acceptat testul PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior.

Locurile unde accesul este permis în baza unui pass vaccinal sunt următoarele: săli de spectacol, parcuri de atracții, săli de concert, festivaluri, săli de sport, săli de joc, biblioteci, cinematografe, restaurante/cafenele (inclusiv pe terase), târguri, saloane profesionale, spitale (cu excepția situațiilor de urgență), unele centre comerciale mari (pe baza unei decizii a prefecturii), deplasările pe distanțe lungi cu transporturile publice interregionale (aeriene, rutiere, navale), unele locuri de cazare, precum: camping sau cluburi de vacanță, hoteluri care dispun de restaurant, bar, piscină sau sală de spectacol etc. Pass-ul sanitar (fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, fie un test PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior) continuă să se aplice persoanelor cu vârsta între 12-15 ani, pentru accesul în locațiile menționate anterior.

Spania: masca, obligatorie în spații închise. Rata de vaccinare: 85%

Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani, în toate spațiile publice închise. Sunt exceptate de la purtarea măștii persoanele cu dificultăți respiratorii care pot fi agravate prin utilizarea acesteia.

Vecinii ungurii au procedat ca noi. Rata de vaccinare: 71%

Printre puținele state care au decis să ridice toate restricțiile se află Ungaria. Potrivit MAE, începând cu data de 7 martie 2022, se aplică următoarele măsuri:

- eliminarea obligativităţii purtării măștilor sanitare în spații închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun, şi în centre comerciale, oficii poștale, teatre, cinematografe, muzee și evenimente sportive, iar angajații unităților de alimentație publică nu trebuie să poarte mască pe durata activităţii;

- purtarea măştilor sanitare este obligatorie, în continuare, în spitale și instituții sociale;

- angajatorii nu vor mai putea impune angajaților vaccinarea, cu excepția celor din unităţile medicale și instituțiile sociale;

- eliminarea obligativităţii prezentării certificatului de vaccinare la evenimente sportive, culturale, muzicale și dans;

România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din Europa – 49%. Doar Bulgaria (35%) stă mai prost.

Statistic: Share of adults who are fully vaccinated against COVID-19 in the European Economic Area (EEA) as of March 3, 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te