În 2012, Victor Ponta promitea 8 spitale regionale. În 2015, când a demisionat din poziția de premier, nu realizase nimic. În „Programul de Guvernare 2016 – 2020” al PSD se promiteau, dn nou, opt spitale regionale și unul metropolitan. Despre acesta din urmă vom vorbi într-un alt articol viitor.
Sorina Pintea anunță că inaugurarea e în 2022
În 2018, ministerul Sănătății era condus de Sorina Pintea care anunța: „Este un moment istoric în acest an foarte important, anul centenar. Spitalul Regional din Iași va fi construit. Există finanțare si un proiect avansat. In Programul de Guvernare este asumata constructia a 8 spitale regionale la Timisoara, Târgu-Mureș, Constanta, Braila-Galati, Brasov, Cluj, Craiova, Iasi. Proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iasi se afla intr-o faza avansata de pregatire", a spus ministrul Pintea.
Apoi, ministru înaintează termene pentru Spitalul din Iași considerat cel mai avansat din punctul de vedere al construției la acea oră: Detalii AICI
„Spitalul din Iași va fi un spital regional care va funcționa ca un spital de urgență de nivel înalt, oferind servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune...
Citește și: În România s-au construit doar 4 spitale de stat în ultimii 32 de ani. Întârzierile au fost mari
Ne aflam in faza in care consultantul BEI prezinta proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iasi. Documentul cuprinde Analiza cererilor si optiunile propuse, Planurile functionale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operational, in conformitate cu soliciarile Ministerului Sanatatii si cu cele mai bune practici internationale pentru proiecte de acest fel.
Spitalul Regional din Iași va avea o suprafață de aproximativ 120 000 mp si un cost estimativ de 321 milioane de euro (fără TVA). Conform, proiectelor prezentate de consultanți, spitalul regional din Iași va fi finalizat peste 5 ani, in 2023”, spunea Pintea.
Au mai rămas doar trei spitale pe hârtie
Un an mai târziu, în 2019, Newsweek România cere clarificări despre situația spitalelor regionale. Ministerul Sănătății răspunde că vor începe lucrări la 3 spitale în 2022.
„Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, Cluj și Craiova, execuția lucrărilor de construire va avea loc în perioada 2022 - 2026.
- Valoarea estimată pentru SRU Iași este de 2.382.970 mii lei;
- Valoarea estimată pentru SRU Cluj este de 2.568.970 mii lei;
- Valoarea estimată pentru SRU Craiova este de 2.850.508 mii lei”, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România.
Despre celelate spitale nu se mai știe nimic ți suntem îndemnați să întrebăm la autoritățile locale. „Pentru SRU Brașov și Constanța încă nu avem datele finale pentru a vă comunica informațiile solicitate. Pentru SRU Timișoara, Galați-Brăila, Târgu-Mureș, și Spital Metropolitan București întrebați autoritățile locale”, mai spune ministerul. Pentru ele nu există finanțare europeană.
Spre exemplu, Spitalul din Brașov este blocat deoarece nu există dialog între guvern și autoritățile locale. Detalii AICI
Puțină recapitulare. Ponta și Dragnea promit opt spitale. În 2018, Sorina Pintea ne asigură că primul spital regional va fi gata în 2022. În 2019, ni se spune că lucrările încep în 2022. În 2022, la niciunul nu s-a început construcția.
Citește și: Promis de Ponta în 2012, folosit la Dragnea in campanie. La Spitalul din Iași nu s-a pus o cărămidă
Alexandru Rafila vine cu noi termene
„Ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut azi, 30 mai 2022, o primă întâlnire de lucru cu reprezentanții companiilor care au câștigat contractele de proiectare a spitalelor regionale din Cluj-Napoca și Iași.
Spitalele regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova sunt principalele investiții în infrastructura spitalicească din România care vor fi dezvoltate în următorii ani, iar respectarea termenelor contractuale este o prioritate a Ministerului Sănătății.
În cadrul întâlnirii organizate la sediul Ministerului Sănătății cu reprezentanții firmelor care au câștigat contractele de proiectare a spitalelor regionale, aceștia au prezentat graficul de activități, astfel încât etapa de proiectare să fie finalizată cel târziu în martie 2023 pentru Spitalul Regional Iași, respectiv mai 2023 pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca”, arată Minsiterul Sănătății.
Dacă lucrările durează 4 ani, ar urma ca spitalele să fie finalizate în 2027, la 15 ani din momentul la care au fost promise prima oară.
Rafila nu vorbește nici el despre soarta celorlalte spitale. Explicația: nu s-au făcut proiecte, nu sunt fonduri europene.
Proiectele, care trebuie construite din fonduri europene, au fost blocate de incompetența autorităților de la București și de incapacitatea lor de a livra proiecte care să primească acceptul Bruxelles-ului.
Valoarea totală a investiției în Spitalul de la Craiova este de 2,85 miliarde de lei.
”În doar câteva luni, am reușit să deblocăm cel mai amplu proiect din domeniul sănătății, cu finanțare europeană: construirea spitalelor regionale. Contractul semnat astăzi este cel mai important pas pentru realizarea Spitalului Regional de la Craiova, proiect care se lasă așteptat de mai bine de opt ani. Unul dintre obiectivele acestui Guvern este consolidarea și modernizarea infrastructurii spitalicești din țară, folosind fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană.
Citește și: Spitalul regional Craiova primește finanțare europeană. Ponta și Olguța ziceau că îl fac în 2015
Am început cu cele trei Spitale Regionale, dar investițiile masive în spitale vor continua, mai ales că, din exercițiul financiar următor, vom avea pentru prima dată un Program Operațional de Sănătate cu o alocare de 4,5 miliarde de euro”, a spus vicepremierul Raluca Turcan în urmă cu un an.
Iarăși un detaliu. Între declarația lui Gorghiu și cea a lui rafila din 2022, la finalizarea spitalelor s-a mai adăugat un an.
Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Ghercești, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va cuprinde un complex de construcții cu 7 nivele, pe o suprafață totală construită de aproximativ 165.296 metri pătrați. Spitalul va fi dotat cu heliport și cu 1 195 locuri de parcare.
În cadrul unei interpelări parlamentare, anul trecut s-a aflat că Spitalul regional Craiova ar putea fi gata în 2026.
Spitalul din Cluj, tot după 2026
În aceeași interpelare aflăm că și Spitalul regional din Cluj va fi gata în 2026 dacă totul va merge ca pe roate.
Abia în ianuarie 2022, Contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Suma se ridică la 305 de milioane de euro și reprezintă peste 60% din valoarea totală a investiției, de 500 de miliaone de euro .
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp și șapte niveluri.
Cum se iau bani europeni
Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) urmăreşte consolidarea coeziunii economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene prin corectarea dezechilibrelor existente între regiunile acesteia. Acţiunile FEDR vizează reducerea problemelor economice, de mediu şi sociale în zonele urbane, punându-se un accent special pe dezvoltarea urbană durabilă. Zonele dezavantajate în mod natural din punct de vedere geografic (zone izolate, muntoase sau slab populate) beneficiază de tratament special.
În cele din urmă, zonele ultraperiferice beneficiază, de asemenea, de asistenţă specifică de la FEDR pentru abordarea potenţialelor dezavantaje cauzate de gradul de izolare a acestora, potrivit Comisiei Europene. De asemenea, există un Program al UE în domeniul sănătății. Cu un buget de 449,4 milioane euro și 23 de domenii prioritare, programul în domeniul sănătății are patru obiective specifice: stil de viață sănătos, amenințări tarnsfrontaliere la adresa sănătății, dezvoltarea unor sisteme de sănătate inovatoare și facilitarea accesului la asistență medical de mia bună calitate.
Concluzie: Plimbate electoral de la un partid și de la un guvern la altul, la cele opt spitale regionale nu se muncește. La 3 dintre ele sunt șanse să vedem utilaje pe șantiere în 2023. Cel puțin până în 2027 vom rămâne cu spitale pline de infecții nosocomiale, cu saloane suprapopulate și cu alternativa de a face bine pe bani la privat.