Spitalul regional Craiova primește finanțare europeană. Ponta și Olguța ziceau că îl fac în 2015

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.08.2022 - 10:22
Ex premierul Ponta FOTO: INQUAM PHOTOS

În plină guvernare PSD, premierul de atunci Ponta și primarul de acum și de atuinci al Craiovei susțineau, în 2015, că spitalul regional Craiova se va face curând. PSD a condus singur până în 2019 dar nu a început construcția spitalului.

SHARE

Guvernul urmează să aprobă, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind contractul de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 6 aprilie 2022 şi la Luxemburg la 11 aprilie 2022.

Citește și: EXCLUSIV Cifrele despre rezervele de cereale, secretizate. Acoperă consumul de pâine pe 4 luni

"Proiectul constă în construcţia unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Spre deosebire de Iaşi şi Cluj, care sunt deservite de institute oncologice consacrate, noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova trebuie să funcţioneze ca centru de tratare a cancerului pentru regiunea SV şi este echipat cu tratamentele şi facilităţile suport adecvate acestui scop", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Citește și: În plină criză și creșteri de taxe se fac angajări pe bandă la stat. 20.000 de noi bugetari

Se precizează că noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova va înlocui Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă existent în prezent, iar costul total net al investiţiei a fost estimat la 602,74 milioane de euro.

"Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 368 milioane euro reprezintă circa 73% din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Craiova. Diferenţa de circa 140,52 milioane de euro (27%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat", se mai spune în expunerea de motive.

Ce promitea cuplul Ponta - Dragnea

Premierul Victor Ponta a preluat apoi ștafeta, anunând apropierea deynodământului în privința autostrăzii Craiova – Pitești, obiectiv scos la licitație de Guvern de mai bine de doi ani. „La autostrada Craiova-Pitești a trebuit să întârziem cu procedura până se aprobă Masterplanul de transport și acum o să primim ultimele observații. Domnul ministru Ioan Rus m-a asigurat că în maximum o lună primim de la Comisia Europeană și acordul final și atunci putem să anunțăm și câștigătorul. Avem mai multe companii care au participat, ele au fost evaluate, dar trebuie să fie în cadrul Masteplanului”, a precizat Victor Ponta.

În finalul vizitei de la Craiova, încheiate la Căminul de Bătrâni, premierul a mai ținut să facă un anunț, legat de cele trei spitale regionale promise de Executiv și finanțate din fonduri europene: „Am reușit până la urmă, și nu a fost ușor, am tot negociat cu Comisia Europeană, cu Digi Regio, cu doamna comisar Corina Crețu, care ne-a ajutat foarte mult, și, până la urmă, am aprobat în guvern memorandumul și va fi în Progamul Operațional Regional proiectul cu cele trei spitale regionale: Craiova, Cluj, Iași, în formula următoare: proiect de 100 de milioane de euro fiecare ca spital regional, 50 de milioane de euro contribuția UE, 40 de milioane contribuția guvernului, 10 milioane de euro autoritatea locală. Eu zic că și autoritățile locale sunt puternice și pot bugeta pe trei ani cele zece milioane. Va fi un singur proiect, adică un spital aproape identic în toate cele trei orașe. Sigur, autoritățile  trebuie să pună la dispoziție terenul”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.