Rafila anunță că masca va deveni obligatorie doar dacă vor fi foarte mulți bolnavi internați

DE Daniel Toșa | 20.07.2022 - 12:06
Rafila anunță că masca va deveni obligatorie doar dacă vor fi foarte mulți bolnavi internați/FOTO: Facebook/Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că masca de protecție va deveni obligatorie doar în situaţia în care sistemul de sănătate va cunoaşte un grad „foarte ridicat de internare", deși România a înregistrat peste 25.000 de cazuri săptămâna trecută.

SHARE

La acest moment, purtarea măștii de protecție în spaţiile aglomerate, în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun este la stadiul de recomandare. 

Până la noi decizii comunicate de Guvern, masca de protecție este obligatorie în unitățile sanitare.

„Masca a revenit în unităţile sanitare, unde avem o bază legală ce permite conducerii unităţii sanitare, inclusiv la medicii de familie, obligativitatea purtării ei pentru a impiedica transmiterea bolilor nosocomiale, inclusiv Covid. (....) Dar, dacă va exista o situaţie care să pună în pericol sistemul de sănătate privind gradul de internare, vom analiza situaţia, iar guvernul poate lua măsurile impuse de respectivul context (n.red. - inclusiv obligativitatea purtării măştii de protecţie)", a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și: China ameninţă SUA cu „măsuri ferme şi puternice” dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul

Ministerul Sănătății estimează că va exista o creștere accentuată a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 și spune că va pregăti sistemul de sănătate pentru acest nou val.

Citește și: VIDEO Putin, mic, șchiop, cu o mână inertă, în Iran după drone: imaginea Rusiei „victorioase”

"Avem deja 25.000 cazuri pe săptămână. Estimăm o creştere până la jumătatea lunii august, dar acest lucru trebuie să meargă un un sistem de sănătate pregătit în zona ambulatorie să preia pacienţii cu forme uşoare şi medii care au nevoie de evaluare şi tratament. Dorim menţinerea funcţională a spitalelor, care să permita accesul la asistenţă medicală a pacienţilor cu alte patologii. În acelaşi timp, mărim capacitatea de testare. Fac apel la toate persoanele cu simptome să se testeze la medicul de familie, la farmacie, la ambulanţă sau în centrele de testare", a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a vorbit, în conferința de presă, despre vârful unui nou val de Covid-19, Omicron și despre faptul că autoritățile au două scenarii de luat în calcul. Așadar, conform scenariului pesimist, vârful valului ar putea fi atins în septembrie, moment în care vom avea peste 10.000 de cazuri de infectări zilnice.

Numai ieri au fost înregistrate 7.658 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 4.370 mai multe față de ziua anterioară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te