Kinetoterapeutul e zi de zi acolo. Alături de asistente, de infirmiere, el face parte din personalul medical despre care nu se vorbește. Sunt oamenii care se expun zilnic în cel mai periculos mediu, cel de la ATI, unde sunt pacienții cu forme severe.
Cei mai mulți pacienți cu Covid-19 care ajung în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt imobilizați la pat. Căderea este abruptă. În câteva zile, un om sănătos ajunge țintuit într-un pat care îi devine locuință. Pentru a nu rămâne cu traume care țin de mobilitate, acești pacienți au nevoie de ajutor de specialitate. În fiecare zi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, un kinetoterapeut intră în secția ATI și lucrează cu fiecare în parte. O procedură durează câte 25-30 de minute pentru fiecare pacient.
În ultimele săptămâni am stat de vorbă cu mai mulți foști pacienți cu COVID-19 care au fost tratați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, centru regional care primește cazuri și din alte județe. Fără să se cunoască între ei, acești pacienți ajungeau inevitabil în discuțiile pe care le-am avut la un punct comun: un kinetoterapeut pe nume Bogdan Pricop. Aici e povestea faptelor lui.