Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare. Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze, precizează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID (CNCAV).
O persoană căreia i s-a administrat prima doză din vaccinul anti-COVID de la Pfizer și are contraindicații temporare va putea primi a doua doză în cel mult 42 de zile.
În schimb, la vaccinul Moderna, rapelul poate fi amânat cu până la 35 de zile. CNCAV precizează, în cazul ambelor vaccinuri, că în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.
În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana
programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială (programare prin medicul de familie/call center).
Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel, mai precizează CNCAV.
Dacă o persoană a făcut șoc anafilactic după ce a primit o doză dintr-un vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager (Pfizer sau Moderna), va face a doua doză dintr-un vaccin făcut pe o tehnologie diferită.