Plasticul din ambalaje poate produce cancer. Ce au descoperit cercetătorii în urma studiilor

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 29.09.2024 - 15:44
Plasticul din ambalaje poate produce cancer. Ce au descoperit cercetătorii în urma studiilor Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Plasticul din ambalaje poate produce cancer. Ce au descoperit cercetătorii în urma studiilor Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Aproape 200 de substanţe chimice, care pot duce la cancer de sân, sunt utilizate în ambalajele alimentare şi ar putea ajunge astfel în mâncare, iar apoi în corpul uman.

SHARE

Aproape 200 de substanțe chimice legate de cancerul de sân sunt folosite la fabricarea ambalajelor alimentare și a veselelor din plastic, iar zeci dintre acești agenți cancerigeni pot migra în corpul uman, a constatat un nou studiu, potrivit CNN. 

"Există dovezi importante că 76 de substanțe cancerigene la sân cunoscute sau potențiale din materialele care vin în contact cu alimentele achiziționate recent în întreaga lume pot fi găsite la oameni", a declarat coautorul studiului Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație nonprofit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicare și cercetare științifică."

Plasticul din ambalaje poate produce cancer. Ce au descoperit cercetătorii în urma studiilor

A scăpa de acești agenți cancerigeni cunoscuți sau suspectați din alimentele noastre este o oportunitate uriașă pentru prevenirea cancerului", a spus Muncke.

Dintre substanțele chimice detectate recent în ambalajele alimentare, 40 sunt deja clasificate ca periculoase de către agențiile de reglementare din întreaga lume, potrivit studiului.

Citește și: Trucul care te ajută să scapi de gheața din congelator fără să aștepți ore întregi. Te costă 15 lei

"Atât de multe dintre aceste substanțe chimice au fost deja clasificate drept pericole pentru sănătatea umană, dar încă li se permite să fie folosite în materialele care vin în contact cu alimentele, permițându-le astfel să migreze în alimentele pe care le consumăm", a spus Jenny Kay, cercetător la Silent Spring Institute, o organizație de cercetare științifică axată pe legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân. Ea nu a fost implicată în studiu.

Citește și: Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul?

Ratele de cancer de sân cu debut precoce la femeile sub 50 de ani sunt în creștere, iar experții au spus că tendința nu poate fi explicată doar prin genetică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te