Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.04.2024 - 16:11
Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul? Ce spun oamenii și cum s-a ajuns în această situație?

SHARE

Țara unde cuburile de gheață se vând mai scump decât pâinea și laptele. Care este motivul? Ce spun oamenii și cum s-a ajuns în această situație?

Cuburi de gheață mai scumpe decât pâinea și laptele 

Din cauza temperaturilor foarte ridicate, care au atins un record, cuburile de gheață costă acum mai mult decât pâinea și laptele în unele zone dintr-o țară africană.

"Am venit să cumpăr gheață, pentru că este foarte cald acum", spune Fatouma Yattara, în vârstă de 15 ani, în timp ce își vizitează vânzătorul local din capitala Bamako din Mali.

Neavând un frigider funcțional din cauza întreruperilor prelungite de energie electrică, ea recurge la folosirea cuburilor de gheață pentru a păstra alimentele și a se răcori în timpul unui val de căldură în care temperaturile au urcat până la 48 de grade Celsius.

Funcționează într-o oarecare măsură, dar creșterile de prețuri îi fac viața și mai grea.

"În unele locuri este 100 de franci CFA (0,20 dolari; 0,16 lire sterline)" pentru o pungă mică, spune ea, potrivit BBC, "chiar și 300, 500 - este prea scump."

Acest lucru face ca gheața să fie mai scumpă decât pâinea - o baghetă standard costă în mod normal aproximativ 250 CFA.

Este o luptă și mai mare pentru Nana Konaté Traoré, care este acum forțată să gătească în fiecare zi, în loc de câteva ori pe săptămână. "Adesea, rămânem o zi întreagă fără curent electric", spune ea, "așa că mâncarea se strică și trebuie să o arunci".

Oamenii obligați să doarmă afară

Problemele au început în urmă cu aproape un an, compania energetică de stat din Mali nereușind să facă față cererii în creștere, după ce a acumulat datorii de sute de milioane de dolari în ultimii ani.

Mulți cetățeni din Mali nu au generatoare de rezervă, deoarece este costisitor să le realimenteze.

Citește și. Vreme extremă în jumătate din țară. Care sunt zonele afectate. ”Curățați șanțurile și rigolele!”

Lipsa de electricitate înseamnă că nu există ventilatoare pe timp de noapte, ceea ce îi obligă pe mulți să doarmă afară. Iar acest lucru afectează sănătatea oamenilor.

"Suferim cu adevărat", spune Soumaïla Maïga, un tânăr din cartierul Yirimadio de la periferia orașului Bamako.

"Noaptea poate ajunge la 46C - este insuportabil, pentru că sufăr de amețeli. Trebuie să-mi torn apă pe mine pentru a face față."

Din martie, temperaturile au depășit 48 de grade Celsius în unele părți din Mali, provocând moartea a peste 100 de persoane. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii și cei foarte tineri.

"Aveam aproximativ 15 spitalizări pe zi", spune profesorul Yacouba Toloba, care lucrează la spitalul universitar din Bamako.

"Mulți pacienți sunt deshidratați - principalele simptome sunt tusea și congestia bronșică. Unii au, de asemenea, dificultăți respiratorii", spune el pentru BBC.

Școlile din unele zone au fost închise ca măsură de precauție, iar oamenii din această națiune majoritar musulmană au fost sfătuiți să nu postească în perioada Ramadanului, care s-a încheiat recent.

"Trebuie să ne planificăm mai mult pentru aceste situații, care probabil vor reveni. De data aceasta ne-a luat prin surprindere", adaugă profesorul Toloba.

Canicula mortală afectează și țările vecine, precum Senegal, Guineea, Burkina Faso, Nigeria, Niger și Ciad.

Schimbările climatice provocate de om sunt de vină pentru aceste maxime extreme, potrivit oamenilor de știință de la World Weather Attribution (WWA).

"Căldura maximă extremă de 5 zile atât de rară ca evenimentul observat deasupra Mali/Burkina Faso ar fi fost cu 1,5C mai rece și cu 1,4C mai rece în regiunea mai mare a Sahelului dacă oamenii nu ar fi încălzit planeta prin arderea combustibililor fosili", se arată în ultimul lor raport.

Citește și: O ploaie torențială a făcut prăpăd în județul Vaslui, în doar câteva minute

Având în vedere că se așteaptă ca temperaturile să rămână peste 40C în Bamako în următoarele săptămâni, oamenii încearcă să se adapteze la noua lor normalitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te