Pericolul la care te poți expune atunci când rămâi fără unul sau doi dinți. Fenomen după extracție

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.06.2024 - 08:42
Pericolul la care te poți expune atunci când rămâi fără unul sau doi dinți. Fenomen după extracție foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pericolul la care te poți expune atunci când rămâi fără unul sau doi dinți. Fenomen după extracție foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Profesorul Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial la Clinica Maxilomed, a afirmat, luni seară, că, în momentul în care un dinte lipseşte, practic osul din zona respectivă începe să dispară şi, de asemenea, dinţii vecini se vor înclina ca să ocupe spaţiul respectiv.

SHARE

Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar a fost întrebat, luni, la Medika TV, depsre atrofiile osoase şi ce implică acestea.

”Corpul uman şi orice organism viu este foarte smart.  Şi acesta încearcă să se adapteze la anumite condiţii de mediu.  Practic, orice parte a corpului nostru trebuie să fie utilizată în scopul de a fi menţinută în formă.

Haideţi să ne imaginăm de exemplu că noi, din vari motive, nu ne putem mişca o mână. Ce se întâmplă cu ţesutul muscular de pe mâna respectivă?

Pericolul la care te poți expune atunci când rămâi fără unul sau doi dinți. Fenomen după extracție

Începe să se atrofieze. De ce? Fiindcă nu mai este stimulat. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu ţesutul cardiac sau cu starea noastră generală de bine adică pe scurt organismul investeşte energie şi resurse în acele părţi pe care le consideră utile şi care sunt folositoare.

În momentul când o anumită parte a organismului Nu mai este folosită indiferent că e ţesut muscular, că e ţesut osos, ce-o fie el,  acestea încep să fie în timp îndepărtate de corpul uman”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar.

Citeşte şi: Sforăitul este mult mai periculos decât credem noi. La ce poate să ducă acesta

El a adăugat că atunci când lipseşte un dinte sau doi atunci osul din zona respectivă începe să dispară.

”În momentul când un dinte lipseşte, sau doi dinţi, practic osul din zona respectivă începe să dispară. Asta este ceea în termen de specialitate se numeşte atrofie osoasă.

Din păcate multă lume este mirată că, vai, dar cum s-a întâmplat lucrul acesta? Este simplu şi e o întrebare pe care o pun şi pacienţilor este, ok, suntem organisme vii, ne adaptăm şi întrebarea de exemplu dacă nu v-au crescut unghiile, dacă nu v-a crescut părul în ultimele luni cu siguranţă atunci a rămas constant şi locul după extracţie dentară.

Țesutul se reface

Dar în schimb dacă v-au crescut unghiile, a crescut părul practic organismul nostru şi-a desfăşurat activitatea organism viu ca de obicei şi atunci osul pe zona respectivă începe să dispară şi o explicaţie simplă este că osul în care stă un dinte s-a format odată cu dintele.

În momentul când dispare dintele, dispare şi osul respectiv. Şi nu mai este stimulat funcţional”, a mai precizat Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar.

El a precizat că în momentul în care lipsesc câţiva dinţi atunci dinţii vecini vor inclina să ocupe spaţiul respectiv. 

”Problemele mai apar şi în momentul în care ai unul, doi, trei dinţi lipsă fiindcă atunci dinţii vecini vor tinde oarecum săracii să compenseze lipsa vecinilor.

Citeşte şi: Ce beneficii au măștile de dormit pentru somn? De ce este important să dormim în întuneric complet?

Dar se vor înclina, nu vor migra corporal, adică nu o să vină şi cu rădăcina în ax, ci pur şi simplu se vor înclina ca să ocupe spaţiu respectiv. Mai mult, dinţii de sus vor tinde să iasă de la locul lor. 

Am avut pacienţi în cazul cărora şi din păcate nu foarte puţini pacienţi de acest fel, la care dinţii de antagonişti efectiv ajung să muşte pe gingia de pe arcada opusă.

Şi aici se complică şi mai mult situaţia fiindcă, efectiv ok, pacientul vine după o vreme, îi zice aş vrea să-mi rezolv problema,  şi, efectiv nu mai ai spaţiu.

Adică efectiv sunt atât de complicate lucrurile, încât nu mai ai spaţiu unde să-i pui un dinte pe zona respectivă”, a mai transmis Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te