Pacienții care fac Covid-19 a doua oară, vor avea forme mai severe

DE Adina Mutăr | 04.12.2020 - 20:29
sursă reddit

Pacienții care și-au revenit după Covid-19 s-ar putea confrunta cu o infecție mai severă dacă vor contracta virusul pentru a doua oară, a atenționat dr. Umit Savasci, specialist în boli infecțioase și microbiologie clinică la Spitalul Gulhane din Ankara.

SHARE

Medicii turci au raportat 3-4% din cazurile recuperate după Covid-19 care s-au fost infectat pentru a doua oară la trei luni de la recuperare.

În aceste cazuri s-a constatat o infecție mai intensă a plămânilor pacientului.

„Dacă pacientul trece prin boala COVID-19 foarte ușor prima dată, ar putea avea simptome medii a doua oară. Dacă pacientul a fost internat în spital prima dată, ar putea avea nevoie de terapie intensivă a doua oară. Mai ales pacienții vârstnici ar putea avea nevoie de acest lucru ", a spus Savasci, amintind că SARSCoV2 provoacă în special leziuni la plămâni și rinichi.

Savasci a subliniat că scala de risc COVID-19 pe grupa de vârstă s-a schimbat recent.


„Anterior, persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste erau expuse riscului, dar acum, persoanele de la unu la 100 de ani sunt expuse aceluiași risc. Muncitorii cu vârste între 30 și 40 de ani sunt, de asemenea, expuși riscului. Cei tineri, dacă nu sunt atenți la somn și nutriție, dacă au condiții intense de muncă, pot dezvolta simptome mai severe din cauza sistemului imunitar slab.”

El a subliniat, de asemenea, că sistemul imunitar al persoanelor cu obezitate, hipertensiune arterială, probleme cardiace, precum și pacienții cu boli pulmonare obstructive cronice și cei care utilizează medicamente imunodepresive, nu este capabil să elimine virusul din organism.

 

Grade de risc de infectare 

 

Persoanele care au intrat în contact cu infecția prin picături timp de 15 minute sau mai mult fără a purta o mască, la o distanță mai mică de un metru, sunt expuse unui risc ridicat, a spus Savasci.

Oamenii care locuiesc în aceeași casă și angajații care lucrează în spații ce nu permit distanțarea fizică, fără să poarte mască, intră la aceeași categorie de risc ridicat.

„Dacă două persoane aflate față în față poartă măști, contaminarea nu este posibilă", a precizat specialistul.

Medicul a avertizat că, dacă nu există niciun simptom după 15 minute de contact cu o persoană infectată fără a purta o mască, nu este nevoie de un test imediat pentru coronavirus.

Testul se recomandă înainte de a cincea zi.

„Este puțin probabil să obținem test pozitiv înainte de a cincea zi de la contact", a spus Savasci.

Însă, dacă în această perioadă apar simptome precum febră, tuse, pierderea gustului și a mirosului, dificultăți de respirație, slăbiciune sau diaree, atunci cu certitudine este nevoie de testare pentru coronavirus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te