OMS: La nivel global nu s-au înregistrat decese cauzate de vaccinurile COVID-19

DE Adina Mutăr | 12.03.2021 - 20:30
Foto: yahoo

Până la 9 martie, peste 268 de milioane de oameni au fost vaccinați împotriva COVID-19 la nivel global. Nu au fost confirmate decese cauzate de vaccinuri, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

SHARE

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a răspuns întrebărilor legate de decizia de suspendare a vaccinului AstraZeneca în Danemarca, Islanda, Italia și Norvegia.

„OMS este înștiințată că unele țări din Uniunea Europeană au suspendat utilizarea unui lot specific de vaccin AstraZeneca distribuit în UE, pe baza rapoartelor despre efecte rare de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccin din acel lot special. Acest lucru a fost decis ca măsură de precauție, până lafinalizarea unei anchete”, a menționat acesta.

Beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile

„Este important de menționat că poziția Comitetului de evaluare a riscurilor al Agenției Europene pentru Medicamente este că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile, iar vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS.

Citește și

9000 de români din 200.000, au renunțat azi la vaccinarea cu AstraZeneca. 5740 s-au programat în loc

Emil Boc, vaccinat cu lotul suspect de AstraZeneca: „Am avut simptomele unei răceli obișnuite“

Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranța vaccinurilor (GACVS) revizuiește în mod sistematic orice semnal privind siguranța vaccinurilor anti-Covid și se întrunește la fiecare două săptămâni pentru a sfătui OMS cu privire la orice îngrijorare nouă legate de vaccinurile COVID-19.

GACVS evaluează în prezent rapoartele actuale privind vaccinul Astra Zeneca. Orice modificări ale recomandărilor actuale vor fi comunicate publicului imediat ce se ajunge la o concluzie.

Sunt decese în timpul vaccinărilor, dar nu legate de vaccin

„Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce decesele din alte cauze. Decesele din alte cauze vor continua să apară, inclusiv după vaccinare, dar fără legătură cauzală ", a subliniat Jasarevic.

Joi, Danemarca și o serie de alte state au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca după rapoarte de tromboză printre cei vaccinați. Anterior, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat continuarea utilizării vaccinului, menționând că nu s-a dovedit că aceste simptome au fost cauzate de vaccinare.

Potrivit EMA, au existat 30 de cazuri de complicații tromboembolice la aproximativ 5 milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Agenția a subliniat că acest lucru înseamnă că numărul efectelor secundare raportate în rândul celor vaccinați nu depășește numărul de astfel de cazuri în ansamblul populației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te