OMS: În ritmul actual, României i-ar trebui 2,5 ani să vaccineze anti-COVID 70% din populație

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.10.2021 - 18:48
OMS: În ritmul actual, României i-ar trebui 2,5 ani să vaccineze anti-COVID 70% din populație. / Foto: ft.com

România va ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a avea o acoperire de 70 la sută i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni, estimează Organizația Mondială a Sănătății.

SHARE

OMS a tras această concluzie după ce reprezentanții săi au avut o discuție, prin videoconferință, cu președintele Comitetului Național de Vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică și cu oficiali ai Ministerului Sănătății.

România, un exemplu negativ la nivel internațional

OMS vrea să ajute la accelerarea campaniei de vaccinare anti-COVID, în condițiile care România și-a propus să imunizeze 45% din populație până la finalul anului. România a devenit deja un exemplu negativ la nivel internațional, iar rata scăzută de vaccinare se vede în spitalele supraaglomerate.

Citește și: În România nu mai există nici un pat la ATI pentru bolnavii de COVID. Nici medici pentru noi paturi

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese - suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS - n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate - asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

„Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, se arată într-un comunicat al biroului OMS din România.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale, a constatat OMS.

Citește și: VIDEO Teodosie cere oamenilor să nu se vaccineze: „Dați-i în judecată. Are urmări negative”

În discuția cu oficialii români, reprezentanții OMS au analizat „motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor” de vaccinare, precizează comunicatul.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări „programatice și operaționale” în extinderea vaccinării, au arătat oficialii români.

Recomandările OMS pentru România

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu absorbție redusă, relatează digi24.ro.

Ca pași următori, în completarea eforturilor în curs și planificate ale guvernului și ale Ministerului Sănătății din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, arată comunicatul OMS România.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.