Anterior se credea că variația genetică care permite oamenilor să digere lactoza a evoluat în același timp în care am început să bem lapte animal.
Citește și: VIDEO Cărbunaru anunță programul naţional de reabilitare a irigațiilor în valoare de 1,5 miliarde €
Acest lucru se datorează faptului că gena a prevenit simptomele incomode ale intoleranței la lactoză, cum ar fi diareea.
Citește și: Încep lucrările de modernizare a sistemului de termoficare în București. Ce se întâmplă cu apa caldă
Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol și University College London (UCL) sugerează că variația a apărut mai târziu, în perioadele de foamete și boli infecțioase.
În aceste perioade, când oamenii erau deja slăbiți din cauza foametei sau a bolii, consumul de lapte s-ar fi putut dovedi fatal pentru cei care erau intoleranți la lactoză.
Ca urmare, persoanele care au purtat gena pentru toleranța la lactoză au avut mai multe șanse de a supraviețui și de a transmite gena urmașilor lor, crescând prevalența acesteia în societate, potrivit Daily Mail.