Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii. Șanse mari de vindecare

DE Elena Andrei | 17.01.2023 - 20:20
Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii/Foto: ukri

Ultrasunetele focalizate ghidate prin RMN - o tehnică care utilizează "microbule" vibrante pentru a crea breșe în bariera hemato-encefalică - au fost folosite pentru prima dată pentru a încerca să trateze cancerul cerebral la copii.

SHARE

Noua tehnică ar putea ajuta mii de copii care se confruntă cu aceste boli mortale.

Gliomul pontin difuz intrinsec (DIPG) este un tip rar și foarte agresiv de cancer cerebral pediatric. Chiar și cu tratament, durata medie de supraviețuire după diagnosticare este mai mică de un an. 

Cancerul debutează în punte, o zonă critică a trunchiului cerebral responsabilă de respirație, de ritmul cardiac și de alte funcții vitale. 

Localizarea face ca tumorile să fie inoperabile, iar chimioterapia nu este de obicei eficientă, din cauza barierei hematoencefalice.

Bariera este concepută pentru a împiedica pătrunderea agenților patogeni și a toxinelor din afara creierului, dar face, de asemenea, extrem de dificilă introducerea medicamentelor în creier. 

Radioterapia poate încetini temporar progresia DIPG, dar chiar și cu radiații, doar aproximativ 10% dintre pacienți vor supraviețui la doi ani după diagnosticare.

Citește și

Pierderea mirosului arată cât de repede îmbătrânești și „prevede” afecțiuni cu cinci ani înainte

5 metode prin care putem scăpa de balonare pe termen lung. De ce nu este recomandat să mesteci gumă

În 2015, cercetătorii de la Sunnybrook Health Sciences Center din Toronto au demonstrat o modalitate de a utiliza undele ultrasonice focalizate pentru a deschide temporar bariera hemato-encefalică, mărind astfel trecerea chimioterapiei în creierul unui pacient adult bolnav de cancer.

Acum, aceștia au făcut echipă cu Spitalul SickKids pentru a utiliza pentru prima dată tehnica - ultrasunete focalizate ghidate prin RMN - pentru un pacient pediatric, administrând chimioterapie în zona din apropierea tumorii, în cadrul unui studiu de fază 1 lansat recent.

În timpul ultrasunetelor focalizate ghidate prin RMN, pacienții sunt echipați cu o cască specială concepută pentru a furniza undele ultrasonore focalizate.

Aceștia sunt apoi plasați într-un aparat RMN, astfel încât medicii să poată monitoriza și ghida ultrasunetele în timp real.

În timp ce pacientul se află sub anestezie generală, bule microscopice - mai mici decât globulele roșii - sunt injectate în fluxul sanguin. Undele de ultrasunete din cască sunt folosite pentru a face să vibreze bulele în zona din apropierea tumorii.

Bulele în mișcare extind temporar spațiile dintre celulele din bariera hemato-encefalică.

Chimioterapia administrată intravenos poate apoi să se strecoare printre aceste spații și să ajungă la tumoare. În câteva ore, spațiile din barieră se închid din nou, revenind la dimensiunea lor de dinaintea tratamentului.

Cercetătorii canadieni se așteaptă să înscrie în total 10 copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani în studiul lor. Fiecare va fi supus la trei cicluri de chimioterapie, la un interval de patru până la șase săptămâni.

Scopul acestui studiu este de a testa siguranța și fezabilitatea utilizării ultrasunetelor focalizate ghidate prin RMN pentru tratarea DIPG la copii.

Vor fi necesare studii mai ample pentru a determina eficacitatea acesteia, dar dacă procedura funcționează așa cum se speră, James Rutka, co-investigator principal al studiului, crede că impactul ar putea schimba viețile pacienților.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te