Ministrul Sănătății ucrainean, acuzat de escrocherii în procurarea vaccinului Sinovac din China

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 16.02.2021 - 16:39
Vaccinul chinezesc anti-COVID Sinovac/Getty
Vaccinul chinezesc anti-COVID Sinovac/Getty

Ministrul ucrainean al sănătăţii, Maxim Stepanov, a denunţat marţi „atacuri informaţionale murdare”, afirmând că acestea au dus la perturbarea achiziţiilor de vaccinuri de către Kiev şi la declanşarea unei anchete privind fapte de corupţie în cadrul ministerului Sănătății.

SHARE

Stepanov a negat comiterea unor escrocherii în procurarea vaccinurilor după ce Agenţia ucraineană anticorupţie NABU a lansat luna aceasta o anchetă privind achiziţionarea vaccinului Sinovac din China prin intermediul companiei Lekhim.

Ucraina este în întârziere faţă de majoritatea ţărilor europene în ceea ce priveşte achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 şi nu a început încă vaccinarea în masă.

Scandalul de corupţie s-a amplificat săptămâna aceasta, după ce guvernul a anunţat o nouă lege privind statutul NABU, denunţată de grupul de militanţi anticorupţie AntAc, care a calificat legea drept o răzbunare pentru ancheta declanşată la Ministerul Sănătăţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor din China.

Biroul preşedintelui Vladimir Zelenski nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu cu privire la aceste acuzaţii.

Textul proiectului de lege respectiv, care mai trebuie să fie aprobat de parlament (Rada Supremă) pentru a deveni lege, nu a fost făcut încă public.

Orice ameninţare la independenţa NABU, înfiinţată cu sprijinul donatorilor occidentali, ar putea submina şi mai mult furnizarea de ajutor străin către Ucraina într-un moment în care economia ţării este grav afectată de pandemie.

Ministrul sănătăţii a declarat că aceste acuzaţii de corupţie vor costa scump Ucraina.

'Din cauza atacurilor informaţionale murdare suntem deja trataţi cu reticenţă de către potenţialii producători de vaccinuri în privinţa unei cooperări viitoare', a declarat Stepanov în cursul unei conferinţe de presă marţi.

Ministrul a spus că dezinformarea a fost menită să perturbe campania de vaccinare a Ucrainei şi să o oblige să se orienteze către vaccinul rusesc Sputnik V. Kievul a respins ideea achiziţionării vaccinului rusesc din cauza indignării care persistă faţă de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi a sprijinului acordat de Moscova rebelilor proruşi din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat că furnizările de vaccin Sinovac ar putea întârzia până în aprilie.

Ucraina mizează pe împrumuturi suplimentare dintr-un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) de 5 miliarde de dolari în acest an, dar FMI a declarat sâmbătă că Kievul trebuie să implementeze mai întâi mai multe reforme, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te