"Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile.
Citește și: Oana îl face tătic pe fostul edil al Capitalei Viorel Lis la 78 de ani
Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată şi a fost bolnavă va sta în izolare şapte zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu un caz confirmat, fie sosesc din ţările zonă roşie sau alte ţări", a explicat Pistol, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Ea a adăugat că persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru o perioadă de 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară, medie. "Pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate atât cât este necesar", a menţionat Adriana Pistol.
Citește și: Andreea Tonciu a început anul cu capul înfășurat în bandaje. Nu s-a lovit, s-a „tunat”
Potrivit secretarului de stat, regulile referitoare la izolare nu sunt cuprinse în decizia CNSU, ci vor fi prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii.
Pistol a amintit că, în conformitate de metodologia stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru toate persoanele care sunt nevaccinate anti-COVID şi mai ales pentru cele care lucrează în domeniul sanitar este recomandat să facă săptămânal fie două teste antigen rapide, fie un test PCR.