Mii de doctori care tratează bolnavi COVID riscă pușcăria. Doar 4 specializări, acoperite de lege

DE Flavia Drăgan, Petre Bădică | Actualizat: 13.11.2020 - 10:33
sursa: healthline
sursa: healthline

O lacună legislativă semnalată de un avocat și confirmată de un medic pentru Newsweek arată că medicii care nu au specializările ATI, interne, pneumologie, boli infecțioase și tratează bolnavi COVID pot fi acuzați de comiterea unei infracțiuni: exercitarea abuzivă a profesiei.

SHARE

Prin extinderea rețelei de spitale COVID, mii de medici sunt obligați la un act medical dincolo de specialitatea pentru care au drept de liberă practică.

Avocatul Doru Costea a semnalat că: „In conditiile actuale de pandemie, in care prin Ordin al Ministerului Sanatatii, s-a extins reteaua spitalelor de alta specialitate, spitale care sunt obligate sa primeasca/trateze pacienti COVID, indiferent de specialitatea secțiilor implicate în această operațiune si, corespunzator, a medicilor de alta specialitate angajati in aceste sectii, se impune de urgenta modificarea, prin lege sau OUG, a textelor/articolelor privitoare la limitarea actului medical la specialitatea pentru care medicul respectiv a primit autorizatia de libera practica.

Depasirea competentelor de specialitate constituie infractiune si, in consecinta, medicii obligati sa efectueze acte medicale pentru o specialitate pentru care nu au autorizatie de libera practica, trebuie protejati printr-o lege, sau OUG. Acestea trebuie sa suspende temporar, pe parcursul pandemiei, limitarile mai sus evocate, ca si consecintele raspunderii civile si penale”.

Cine ar trebui să se ocupe de bolnavii COVID

Senatorul USR Adrian Wiener, coordonator al secției COVID a Spitalului Județean Arad, a confirmat, pentru Newsweek România, pericolele la care sunt expuși medicii și care au fost invocate de avocatul Costea:

„Este adevărat. Am mai spus-o: ortopezi fizioterapeuți tratează bonavi de COVID. Sigur că sunt în afara acoperirii de malpraxis și sigur că Guvernul trebuie, prin Ordonanță de Urgență, să găsească o formulă de limitare a răspunderii civile și penale pentru cadrele medicale obligate să lucreze adiacent specialității lor.

Altfel, e exercitare abuzivă a unei profesii. E o situație excepțională si e firesc ca toată lumea să se implice. Dar sunt aspecte medico-legale care trebuie ajustate pentru a nu vulnerabiliza și mai mult cadrele medicale”, arată Adrian Wiener. 

Medicul arată că, potrivit legii, doar medicii ATI, pneumologii, interniștii și infecționiștii ar trebui să se ocupe de această boală infecto-contagioasă.

Acesta arată că, în absența reglementărilor legale, medicii care tratează pacienți COVID pot fi trași la răspundere, atât civil cât și penal.

„Depinde de natura plângerii - omor prin imprudență, neglijență. Medicii riscă ridicarea dreptului de liberă practică, plata de daune sau chiar pușcărie”, precizează medicul Adrian Wiener.

Medicul nu este exonerat de pandemie

Avocatul Doru Costea spune că nu poate fi invocată starea de urgență pentru ca un medic să aibă dreptul de practică dincolo de specializarea sa:

„Nu confundati situatia de urgenta care priveste situatii concrete si individuale, asa cum sunt prevazute de art. 653-654 din Legea 95/2006. Aceasta situatie de urgenta presupune o apreciere subiectiva din doua perspective:

- pe de o parte, ea este una cu caracter individual, cand efectiv esti singurul medic la fata locului, si intervii

- pe de alta parte, are caracter intamplator.

Nu putem vorbi despre situatie de urgenta care sa exonereze medicul de raspunderea pentru actele medicale ce depasesc specialitatea pentru care au primit drept de libera practica, in conditiile in care, prin Ordin al Ministerului Sanatatii, sunt instituite proceduri clare, organizate (deci nu intamplatoare) determinate si anticipabile, de transfer si tratament, catre spitale ( si medici) de alta specialitate”, spune avocatul.

Într-adevăr Legea 95/2006 este foarte clară.

Răspunderea civilă a personalului medical

Articolul 653

4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.

(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracțiune conform legii.  

Articolul 654

(1) Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăruia.  

Ce se poate face

„Singura modalitate care protejeaza toti medici de posibilele consecinte cu caracter incriminator/sanctionator, o constituie un text de lege ( OUG) de doua randuri, prin care Legea Sanatatii, sa se modifice in sensul:

1.     Sa se considere -in terminis – masurile de repartizare obligatorie la spitalele non COVID, ca fiind generate de forta majora determinata de evolutia actuala a pandemiei;

2.     Pe durata acestor masuri generate de forta majora, astfel definita, sa fie suspepndate dispozitiile privitoare la limitarea actului medical de tratare a pacientilor COVID pozitivi, cu depasirea specialitatii medicale, deci cu depasirea limitelor specialitatii, astfel cum a fost ea consemnata pentru medicul respectiv, in autorizatia de libera practica.

Medicii trebuie pusi la adapost de riscul oricaror interpretari subiective, care nu ma indoiesc ca vor aparea ulterior”, spune avocatul.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te