duminică 26 octombrie
EUR 5.0835 USD 4.3789
Abonează-te
Newsweek România

Metode naturale pentru a te proteja de gripă și răceală. De ce scade imunitate în sezonul rece?

Data publicării: 16.09.2025 • 13:00
Metode naturale de a te proteja de gripă și răceală. De ce scade imunitate în sezonul rece?- Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Metode naturale de a te proteja de gripă și răceală. De ce scade imunitate în sezonul rece?- Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Odată cu venirea sezonului rece, sistemul imunitar devine mai vulnerabil, favorizând apariția răcelilor și a gripei. O nutriție adecvată și metodele naturale de protecție joacă un rol esențial în menținerea rezistenței organismului.

Pe măsură ce se apropie sezonul rece, sistemul imunitar devine mai slăbit.

„Zilele mai scurte înseamnă mai puțină lumină solară și o producție mai redusă de vitamina D, care joacă un rol vital în menținerea unui sistem imunitar puternic”, spune Linda Lin, nutriționist.

Citește și: Planta numită „aurul iute” care întinerește, produce colagen și alungă răceala. O scoți din pământ

Metode naturale pentru a te proteja de gripă și răceală. De ce scade imunitate în sezonul rece?

„Aerul rece conține mai puțină umiditate, ceea ce poate usca căile nazale și reduce mucusul care, în mod normal, reține praful și toxinele, facilitând pătrunderea virușilor. În plus, schimbările constante de temperatură (după-amieze calde, dar dimineți și seri răcoroase) pot stresa organismul și ne pot face mai vulnerabili”. 

Citește și: Băutura cu miere, lămâie și ghimbir care te scapă de răceală vara. O prepari acasă în 5 minute

Adăugați la asta sezonul de începere a școlii și spațiile interioare aglomerate, și veți avea un sistem imunitar care trebuie să facă față mult mai mult decât acum câteva luni.

Nutriția joacă un rol semnificativ în rezistența sistemului nostru imunitar, explică dieteticiana Carolina Schneider, conform Real Simple.

Citește și: Fructul toamnei care produce mult colagen și te scapă de răceală. Îl iei din copac

Vitamina C susține producția și funcționarea celulelor albe din sânge

Anumite substanțe nutritive devin și mai esențiale decât erau în timpul verii.

„Vitamina C, prezentă în citrice, ardei grași și kiwi, susține producția și funcționarea celulelor albe din sânge — celule imune care acționează ca prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor”, spune ea.

„Zincul, prezent în semințele de dovleac, fasole și cereale integrale, este esențial pentru dezvoltarea celulelor imune și vindecarea rănilor. Beta-carotenul, prezent în morcovi și cartofi dulci, este transformat în vitamina A, care susține pielea și membranele mucoase care servesc ca prima barieră a organismului împotriva infecțiilor.”

Iată câteva obiceiuri care vă pot stimula imunitatea și vă pot ajuta să evitați îmbolnăvirea.

Ceaiul, factor important

O modalitate simplă de a vă proteja sistemul imunitar este să adăugați ceaiuri din plante în lista băuturilor pe care le consumați.

Puteți bea un ceai cu lămâie și ghimbir după-amiaza, sugerează Lin. 

„Aceste băuturi calmează căile respiratorii, susțin sănătatea intestinului și furnizează compuși care stimulează imunitatea.”

Consumați miere

Mierea crudă poate fi transformată într-un remediu pe bază de plante în timpul toamnei, mai ales dacă încercați să vă protejați și să vă îmbunătățiți imunitatea.

„Infuzați mierea crudă cu plante medicinale precum ghimbir, echinacea, cimbru, lavandă, soc sau usturoi pentru a crea propriile siropuri din plante”, sugerează Lin.

„Adăugați siropurile în ceai, apă caldă sau savurați o lingură ca atare. Mierea crudă calmează gâtul, oferă beneficii antimicrobiene și antibacteriene și susține sănătatea intestinului.

Consumați alimente bogate în vitamina C

Dacă doriți să începeți ziua cu dreptul, luați în considerare consumul mai multor alimente bogate în vitamina C în această toamnă.

„Mâncați în prima parte a zilei fructe și legume bogate în vitamina C”, sugerează Schneider. În plus, aceste alimente vă vor menține sătui între micul dejun și prânz.

Usturoiul, curcuma, ghimbirul și scorțișoara

Când gătiți o masă caldă, de sezon, în această toamnă, folosiți câteva ierburi antiinflamatorii pentru a o face și mai gustoasă.

„Folosiți ingrediente antiinflamatorii precum usturoiul, curcuma, ghimbirul și scorțișoara în preparate”, spune Schneider.

„Acestea conțin compuși bioactivi care ajută la reglarea inflamației”.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră