Mersul pe jos poate ajuta la protejarea împotriva formelor severe de Covid-19

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.04.2021 - 19:41
Mersul pe jos ajută împotriva Covid-19/Foto: NYTimes

Mai mult exercițiu înseamnă un risc mai mic de a dezvolta forma severă a bolii Covid-19, potrivit unui nou studiu observațional ce evidențiază legătura dintre activitatea fizică și spitalizările în cazurile de Covid-19.

SHARE

Studiul a implicat aproape 50.000 de californieni care au dezvoltat Covid, constatând că cei care fuseseră mai activi înainte de a se îmbolnăvi au fost cel mai puțin probabil să fie spitalizați sau să moară ca urmare a bolii.

Datele au fost colectate înainte ca vaccinurile Covid să devină disponibile și nu sugerează că exercițiile fizice pot substitui în vreun fel imunizarea. Dar mersul pe jos, alergarea sau o plimbare cu bicicleta pot reduce substanțial riscul de a dezvolta forme grave de Covid-19.

Citește și

Ce-au mâncat românii în pandemie. Cât alcool au băut

Medic, despre bolnavii COVID: „Uneori nu apucăm să-i vedem, fac stop cardiorespirator în curte”

 

De altfel, s-a dovedit în timp că persoanele care fac mai multe exerciții fizice sunt mai puțin susceptibile de a prinde răceli și alte infecții virale și se recuperează mai repede decât persoanele care „nu sunt în formă”, o dovadă că exercițiile fizice pot amplifica răspunsurile imune.

O mai bună condiție fizică sporește, de asemenea, răspunsurile anticorpilor la vaccinuri împotriva gripei și a altor boli.

Rezistența mai mare la efort fizic, un indicator al sănătății musculare

Într-un studiu recent pulicat în The International Journal of Obesity, se arăta că persoanele care merg într-un ritm mai alert au dezvoltat Covid sever la rate mult mai mici decât cei care merg lent, chiar și când era vorba de obezitate, un factor de risc deja cunoscut ca agravant în cazurile de Covid-19.

Într-un alt studiu, pe persoane mai în vârstă din Europa, se arată că rezistența mai mare la efort fizic, un indicator al sănătății musculare generale, indică riscuri mai mici pentru spitalizările Covid.

În ultimul studiu, publicat în Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă, s-a implicat Sistemul de îngrijire a sănătății Kaiser Permanente, potrivit pentru această investigație, deoarece, din 2009, a inclus exercițiile ca „factori vitali” pentru pacienții din program.

În practică, acest lucru înseamnă că medicii și asistenții medicali întreabă pacienții câte zile în fiecare săptămână fac exerciții, cum ar fi mersul rapid și câte minute de fiecare dată, introducând datele în dosarele medicale.

Deci, s-au putut face cercetări pe 48.440 de bărbați și femei adulți din Sistemul de îngrijire Kaiser, evidențiindu-se legătura între exercițiile fizice și infectarea cu SARSCoV2.

Cercetătorii au grupat bărbații și femeile după rutina de antrenament: cel mai activ grup, cu 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână; grupul de mijloc, cu 60-70 de minute de exerciții pe săptămână și ultimul grup, aproape inactiv din punctul de vedere al activităților sportive.

Cercetătorii au adunat și date despre factorii de risc cunoscuți pentru Covid sever, inclusiv vârsta, obiceiul de a fuma, greutatea și orice antecedente de cancer, diabet, transplanturi de organe, probleme renale și alte afecțiuni grave.

Oamenii din grupul cel mai puțin activ, care aproape niciodată nu au făcut mișcare, au ajuns la spital din cauza Covid la o rată de două ori mai mare decât a celor din cel mai activ grup și au fost ulterior de două ori și jumătate mai predispuși să moară.

Chiar și în comparație cu persoanele din grupul de mijloc, cu o activitate fizică mai redusă, aceștia au fost spitalizați cu aproximativ 20% mai des și au fost cu aproximativ 30% mai predispuși să moară.

Sedentarismul, factor major de risc

Dintre ceilalți factori de risc obișnuiți pentru boala severă, doar vârsta înaintată și transplanturile de organe au crescut probabilitatea de spitalizare și mortalitate de Covid mai mult decât de a fi inactivi, au descoperit oamenii de știință.

După acești doi factori de risc major, s-a situat sedentarismul.

„Dacă în primele două situații - vârsta și transplantul de organe - nu poți interveni, în cea de a treia situație - sedentarismul - se poate face mișcare”, a declarat dr. Robert Sallis, medic de familie și medicină sportivă la Centrul Medical Kaiser Permanente Fontana, care a condus noul studiu.

Acest studiu este unul observațional, dar dr. Sallis subliniază că asociațiile din studiu au fost semnificative.

„Pe baza acestor date, putem spune oamenilor că mersul rapid o jumătate de oră de cinci ori pe săptămână ar trebui să-i protejeze împotriva formelor severe ale bolii Covid-19”.

Această recomandare este benefică și pentru persoanele care așteaptă prima doză de vaccin, a recomandat dr. Sallis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te