MS, avertisment despre ivermectină: Nici un studiu clinic nu a confirmat încă eficiența în COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.02.2021 - 14:07
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministerul Sănătății atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că nu există studii clinice confirmate cu privire la eficiența ivermectinei în tratamentul pacienților cu coronavirus, făcând apel la oameni să ia medicamentele doar la recomandarea medicului.

SHARE

„Luați medicamente doar la recomandarea medicului! Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară cât și în medicina umană.

În prezent, nu există niciun studiu randomizat (Într-un studiu randomizat controlat placebo jumătate din pacienții urmăriți primesc tratamentul pe care îl investigăm și cealaltă jumătate (împărțirea fiind aleatorie) primește un placebo. Nici cercetătorii, nici pacienții nu știu ce au primit de fapt până la sfârșitul perioadei de studiu (ceea ce calificăm ca fiind „dublu orb”), n.r.) cu privire la ivermectină și COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia.

Citește și: Precizările Agenției Naționale a Medicamentului: În România, „medicamentul-minune” al lui Becali, folosit de oameni doar pentru o boală a pielii

Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii.

Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății.
Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, a precizat MS, într-un text publicat pe Facebook. 

Precizările Ministerului Sănătății vin în contextul scandalului de săptămâna trecută, când mulți români au cumpărat ivermectina, medicamentul pentru animale, din farmaciile veterinare și din petshop-urile online, ca tratament împotriva coronavirusului, după ce Gigi Becali a susținut că este un „medicament minune” contra bolii. 

Tot săptămâna trecută, medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Newsweek România, că ivermectina de uz uman a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Boli Infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății pentru a fi folosită în studii clinice în România.

Agenția Națională a Medicamentului, însă, a precizat că nu a primit nici o solicitare oficială privind avizarea ivermectinei pentru studii clinice. 

Citește și: Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătății pentru studii clinice. Agenția Medicamentului nu știe

Tot Agenția Națională a Medicamentului a precizat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că în România ivermectina este folosită la oameni doar într-un medicament pentru tratarea acneei rozacee, o afecțiune a pielii. 

Citește și: Administrația americană a medicamentelor spune un „Nu“ clar folosirii ivermectinei

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te