Nici o sesizare privind veterinarii care ar fi vândut ivermectină pentru pacienții cu COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.02.2021 - 16:18
Ivermectină de uz veterinar. Sursa imagine: veterinara.ro

Colegiul Medicilor Veterinari din România precizează, pentru Newsweek, că nu a primit nici o sesizare de la Autoritatea Sanitară Veterinară privind medici veterinari care să fi încălcat legislația privind comercializarea medicamentelor veterinare.

SHARE

Precizările Colegiului Medicilor Veterinari vin în contextul scandalului privind utilizarea ivermectinei în tratamentulul COVID, când mulți români au cumpărat medicamentul pentru animale cu ivermectină din farmaciile veterinare și din petshop-urile online, ca tratament împotriva coronavirusului, după ce Gigi Becali a susținut că este un „medicament minune” contra bolii. 

În răspunsul transmis vineri la solicitarea Newsweek România, Colegiul Medicilor Veterinari a precizat că de controlul respectării legislației în vigoare privind circulația produselor medicinale veterinare (vânzarea din depozitele farmaceutice veterinare, comercializarea în farmaciile veterinare și utilizarea produselor medicinale veterinare în cadrul cabinetelor veterinare), inclusiv a produselor ce conțin ivermectină, se ocupă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Direcțiile Sanitare Veterinare județene.

În cazul în care în urma controalelor efectuate Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne informează cu privire la încălcări ale legislației în vigoare de către medicii veterinari de liberă practică privind comercializarea medicamentelor de uz veterinar, inclusiv a ivermectinei, medicii veterinari respectivi vor fi cercetați disciplinar și sancționați de către comisiile județene și litigii. Sancțiunile care pot să fie aplicate, în acest caz, pot să ajungă până la suspendarea dreptului de a profesa pentru o anumită perioadă de timp sau definitiv. Până la data prezentei, nu ne-au fost raportate astfel de situații”, ne-a comunicat Colegiul Medicilor Veterinari. 

Medicamentele veterinare care conțin ivermectină se eliberează de către farmaciile veterinare doar pe baza prescripției medicale emise de un veterinar cu drept de liberă practică, obligatoriu în urma unui examen clinic al animalului și după stabilirea diagnosticului prezumtiv care impune tratamentul cu acest produs medicinal veterinar și doar în doza necesară efectuării tratamentului animalului respectiv, în funcție de specie, greutate, durata tratamentului în cauză. Medicii veterinari care eliberează rețete menționează seria și numărul acestora în registrul de consultații și tratamente și trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar, a arătat Colegiul Medicilor Veterinari, în răspunsul transmis Newsweek România.

Citește și: MS, avertisment despre ivermectină: Nici un studiu clinic nu a confirmat încă eficiența în COVID

Totuși, Colegiul Medicilor Veterinari a arătat că „prin Decizia nr 1851/24.05.2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, comerțul online cu medicamente veterinare în România este suspendat și, din păcate, această decizie nu se respectă. Totodată, prin modificările aduse de OUG 70/2017, comercializarea medicamentelor veterinare în farmaciile veterinare nu se mai realizează obligatoriu în prezența medicului veterinar, fapt ce determină creșterea riscului de vânzare fără rețetă”.

Colegiul Medicilor Veterinari a mai atras atenția că nu s-au făcut studii privind consumul de ivermectină de uz veterinar de către oameni și deci nu sunt cunoscute reacțiile adverse și riscurile la care se supun oamenii care utilizează acest produs.

„Cert este că produsele veterinare sunt autorizate pentru a fi prescrise și utilizate doar în scopul tratării animalelor. Prin urmare, recomandăm oamenilor să nu utilizeze, indiferent de boală și de context, produse medicinale veterinare, ci doar produse medicinale de uz uman, recomandate/prescrise de medicul de familie sau de specialist. Trebuie precizat că medicamentele veterinare, în afară de ivermectină, pot conține și alte substanțe active și excipienți, ale căror efecte asupra sănătății oamenilor, în cazul utilizării lor, nu sunt cunoscute”, a explicat instituția.

 

Newsweek România a cerut un punct de vedere Autorității Naționale Sanitare Veterinare privind controalele efectuate în cazul vânzării de ivermectină, pe care îl va publica atunci când îl va primi. 

Citește mai multe despre ivermectină aici:

Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătății pentru studii clinice. Agenția Medicamentului nu știe

România: „medicamentul-minune” al lui Becali, folosit de oameni doar pentru o boală a pielii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te