Medicul Beuran: Nu a căutat nimeni să mușamalizeze. Ministrul Sănătății: Nu tărăgănăm

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 30.12.2019 - 10:22
Foto Hotnews

Medicul Mircea Beuran susține că semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă spune că a intrat în sală după ce trecuse incidentul în care pacienta a ars, deoarece el a încheiat intervenția chirurgicală.

SHARE

Mircea Beuran a explicat de ce semnătura lui apare pe protocolul de operație, chiar dacă nu a fost în sală atunci când a luat foc pacienta.

„Am intrat în programul operator după ce trecuse evenimentul, iar pacienta fusese mutată într-o altă sală. Echipa am găsit-o speriată, șocată de evenimentul respectiv, am continuat operația și am finalizat-o. Este firesc că în clipa în care am intrat într-un bloc operator, am făcut o intervenție, e reintervenție.

Prin fișa postului, șeful de secție, calitate pe care o am, trebuie s-o facă. În condițiile acestea, am parafat protocolul operator. Au existat încă doi chirurgi. Regula este ca cel cu grad cel mai mare - operând și finalizând operația am pus această parafă”, a declarat duminică la Digi24.

Imediat după intervenție, medicul a luat legătura cu managerul spitalului, cu directorul medical, cu coordonatorul blocului operator și cu familia.

„Nu a căutat nimeni nici să mușamalizeze, nici să ascundem lucrul acesta”, a mai spus medicul.

Citește și Pacientă în stare gravă, după ce a fost arsă pe masa de operație, la Spitalul Floreasca

Beuran a reiterat faptul că atunci când a fost informat de echipa sa că pacienta a luat foc era în mașină, se deplasa spre spital.

„Mi s-a spus că bolnava a fost scoasă din sala respectivă, mutată în altă sală operatorie și continau, pentru că ei nu finalizaseră prima intervenție. Ei continuau să facă hemostaza, oprirea unui vas de sânge care inunda spațiul intraperitoneal”, mai explică medicul.

Întrebat care ar putea fi explicația pentru incidentul petrecut în sala de operații, Beuran a precizat că la întrebare trebuie să răspundă echipa tehnică după ce face o evaluare a aparatelor folosite.

”(Echipa tehnică, n.r.) Să verifice anumite lucruri, pentru că nu este un caz singular. Se cunosc și în literatura de specialitate evenimente care se produc la folosirea acestor echipamente de electrochirurgie. (...) Eu personal, în afară de un singur eveniment, nu am avut (în trecut, n.r.). La echipa mea (s-a intâmplat, n.r.) era un altfel de arsură, nu e arsură prin foc”, a spus medicul.

Incidentul menționat s-a petrecut în urmă cu mulți ani și a fost raportat la acel moment.

Mircea Beuran mai spune că aparatul folosit zilele trecute este unul foarte nou, de cel mult o lună.

„Eu am acționat și am terminat operația. Procedura a fost începută. Chirurgul care a început operația nu are arsura în zona lui de lucru. Chirurgul și-a făcut treaba. Celelalte segmente de lucru trebuie investigate și vom vedea”, a mai explicat medicul.

Beuran a mai subliniat că nimeni nu l-a sunat pentru a i se lua declarații.

Ministrul Victor Costache: Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei


Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că datele despre ancheta de la Spitalul Floreasca vor fi comunicate la finalul controlului pentru a fi evitate speculațiile, însă oferă asigurări că nu va fi „temporizat mersul anchetei”.

Ministerul Sănătății transmite, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax, că o echipă condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății s-a aflat duminică dimineață la Spitalul Clinic de Urgență București pentru a verifica starea de sănătate a pacientei arse pe masa de operație, dar și cum este îngrijită de medici.

Cu prilejul vizitei, au fost studiate unele documente ale Foii de Observație Clinice Generale.

Citește și Pacienta care a luat foc pe masa de operație la Spitalul Floreasca a murit

„Am luat această decizie de a comunica datele la sfârșitul anchetei, tocmai pentru a se evita speculațiile. Este un caz cu multe implicații și, din respect față de pacientă și familia sa este corect să tragem concluziile când avem toate dovezile și declarațiile clare ale celor implicați. Vă asigur că nu vom temporiza mersul anchetei”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor, mai transmite comunicatul de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te