Medicii de familie și din ambulatoriu ar putea consulta contra cost de la 1 februarie. Ce motive au

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.01.2024 - 13:06
Medicii de familie protestează față de deciziile CNAS Foto: Frerpik.com - rol ilustrativ

Medicii de familie și din ambulator sunt nemulțumiți din cazua faptului că de la 1 februarie se diminuează punctul alocat pe consultație, se elimină sporul rural și dispare sporul pentru medicii primari. Ei amenință că vor da consultații pe bani.

SHARE
Medicii de familie și cei din ambulatoriu sunt nemulţumiţi că de la 1 febrarie se diminuează punctul alocat pe consultaţie, se elimina sporul rural şi dispare şi sporul pentru medicii primari.
 
Unii amenință că vor închide cabinetele pentru că nu vor mai face față cheltuielilor iar alții că de la 1 februarie vor mai semna contract cu CNAS astfel de la această dată vor acorda consultații contra- cost. 

Medicii de familie și din ambulatoriu nu mai vor să semneze contracte cu CNAS. Vor consulta pe bani

Medicii de familie spun că îi afectează măsura propusă de Casa Națională de Sănătate cu privire la scăderea punctului aclocat pentru consultații. Ei spun că li se micșorează veniturile cabinetelor cu 30-40%. La fel se întâmplă și cu medicii din ambulatoriu. 
 
Unii dintre medici amenință chiar cu rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) iar această situație ar putea implica costuri suplimentare pentru pacienți, care ar fi nevoiți să suporte cheltuielile pentru consultații din propriul buzunar.
 
În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București - Ilfov, într-o conferință de presă.
 
Însă o astfel de decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel naționalÎn acest moment, medicii nu exclud această variantă, cu toate că, spun ei, nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale, a explicat Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov în conferința de presă de luni.
 
 
De asemenea, medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă, astfel că nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.
 
Acesta a spus că nu vor pleca din cabinete pentru că sunt pacienți cu afecțiuni grave care trebuie să primească îngrijire medicală. Însă ceilalți care nu sunt grav vor primi servicii medicale contra cost a mai spus acesta. 

Și medicii din Timiș protestează

„Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, punctele s-au înjumătăţit, au scăzut de la 15 la 8, respectiv de la 10 la 7. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor.
 
Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale... Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele.
 
Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţîn 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical.
 
Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş.
 

Medicii de familie şi din ambulatoriu aşteaptă să fie chemaţi la negocieri

„Măsurile vor duce la desfiinţarea medicinei de familie în zona rurală, pentru că nimeni nu-şi va mai permite să ţină cabinetul.
 
Suntem nemulţumiţi, sperăm că la negocierile cu cei de la Casă Naţională de Sănătate, am depus către prim-ministru, către ministrul de Finanţe cereri să ne primească la negocieri, dacă nu se vor soluţiona, şi punctele nu vor rămâne că până acum, de la 1 februarie, medicii de familie nu vor semna noul contract cu scăderea punctelor. 
 
Nu vor mai exista medici de familie, noi suntem 10.000, cu asistente 20.000, România nu va mai avea asistenţă medicală. Vor exista România săracă şi România bogată.
 
România bogată va putea merge în privat, România săracă va muri. Asta e realitatea. Cei de la guvern vor să ne întoarcă la veniturile din 2018, dar noi suntem în 2024 când toate au crescut”, a precizat medicul Koussini Alina, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş, conform news.ro.
 
Medicii spun că scăderea vine după ce în urmă cu jumătate de an au primit venituri mai mari pentru cabinete.
 
”În vară ne-am trezit așa pe nepusă masă și cu multă bucurie cu o creștere semnificativă a veniturilor noastre la cabinet. Ne-am bucurat, nu știam de unde vine dar era ceva care ceream de foarte mult timp. Ne-am bucurat de el vreo jumătate de an și vedem că ni se ia înapoi”, a spus Valentin Pantea, medic de familie din județul Bihor, conform Digi 24.

Cum sunt afectați medicii de familie

Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023.

În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei.

Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei, conform romania.europalibera.org.

Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te