Locul din România ce produce elixirul tinereții, încercat de Chaplin și Kennedy. Cât e tratamentul

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.09.2022 - 15:23
Institutul Ana Aslan - FOTO: Arhiva

În București funcționează și azi un centru de tratament unde au venit și mai vin personalități internaționale în încercarea de a opri timpul și, astfel, de a nu îmbătrâni.

SHARE

Ana Aslan a înființat centrul în 1952. A fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 - 1988). A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.

Citește și: Cât costă un plin de curent la stațiile primăriilor din țară. La București, dublu față de Pitești

Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Josif Broz Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producția industrială în 1980.

Misterul de pe DN1

Și astăzi, pe Drumul național 1, într-un loc cu multă verdeață, dar ferit de ochii curioșilor funcționează Institutul Ana Aslan. Newsweek a aflat că aici te poți interna iar costul pentru o noapte variază între 40 și 70 de lei. Detalii AICI

Potrivit unor informații, listele de așteptare sunt lungi de câteva luni, dar numărul de paturi este destul de generos de câteva sute. Institutl se întinde pe o suprafață de 30 de hectare.

Citește și: Ovidiu Iuliu Moldovan, pe urmele tatălui dispărut pe front. S-a lepădat de lume după moartea mamei

AICI aveți tarifele decontate de Casa de Asigurări

Ana Aslan a devenit un brand, însușit de alte entități pentru a simobilza tienrețea. Spre exemplu, un Pachet Ana Aslan Tinerete Eterna 2022 Eforie Nord Hotel Europa costă 550 euro. Deși, hotelul nu are nicio treabă cu metodele aplicate de Institut.

Cine a fost Ana Aslan

Ana Aslan (foto jos) s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei Aslan și ai lui Mărgărit Aslan, ambii intelectuali de origine armeană. Urmează cursurile Colegiului Romașcanu din Brăila. La 13 ani își pierde tatăl. Familia Aslan părăsește orașul natal și se mută la București. În 1915, Ana absolvă Școala Centrală din București. La 16 ani, visează să ajungă pilot și chiar zboară cu un mic aparat, tip Bristol - Coandă. În cele din urmă se decide să devină medic.

Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei și se înscrie la Facultatea de Medicină. În timpul Primului Război Mondial, Ana Aslan a îngrijit soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași. După întoarcerea la București, în anul 1919, ea a lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Medicină.

Este numită preparator la Clinica II din București, condusă de profesorul Daniel Danielopolu, care o îndrumă și în alcătuirea tezei de doctorat. Urmează o activitate didactică și spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină din București, Clinica Medicală din Timișoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimentează procaina în afecțiunile reumatice, în cazul unui student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză. Continuă cercetările într-un azil de bătrâni și evidențiază importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Obține rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Române, potrivit wikipedia.

De unde numele

Întrebată de către I.P.S.S. Patriarhul Vazken I, Catoligosul tuturor armenilor, care se afla de față, dacă e armeancă numai după tată, savanta a răspuns fără ezitare că și mama ei se trage dintr-o familie de armeni, descendentă din nobila spiță Pruncul, din Suceava. Ana Aslan este creatoarea școlii de gerontologie și geriatrie, dedicându-și întreaga viață și putere de muncă progresului științei, în folosul umanității. Ana Aslan a realizat, după o concepție originală, cele două produse geriatrice românești: Gerovital H-3 și Aslavital, solicitate în întreaga lume și unanim apreciate pentru valoarea lor terapeutică.

Fire de aleasă erudiție și omenie, Ana Aslan a fost o mare iubitoare de artă, ea însăși pictoriță înzestrată cu multă sensibilitate. Institutul de Geriatrie și Gerontologie de la Otopeni (București), primul așezământ medical de acest fel creat în lume, poartă astăzi cu mândrie, numele ei, ca și Fundația „Ana Aslan”, care propagă rolul școlii românești în acest domeniu. O fundație similară cu numele „Ana Aslan” funcționează, astăzi, și în Grecia, la Atena, ca o recunoaștere față de Prima Doamnă a medicinii românești, potrivit portalului de personalități armene.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te