Lipsa activității fizice din pandemie, motivul pentru creșterea cazurilor de obezitate infantilă

DE Miruna Moldoveanu | 25.02.2021 - 16:34
Pandemia poate genera o explozie de cazuri de obezitate infantilă, avertizează experții din Cehia/FOTO: Getty

Experții din Cehia, alături de cei din multe alte ţări, trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri de obezitate infantilă, din cauza măsurilor de izolare impuse pe fondul pandemiei de COVID, scrie AFP.

SHARE

Şcolile din Republica Cehă, ţara cu cea mai mare rată de contaminare cu COVID-9 din lume, sunt închise din luna octombrie.

"Este cu adevărat îngrozitor. Unii copii nu şi-au părăsit casele de câteva săptămâni. Pur şi simplu se ridică şi îşi pornesc computerele", a povestit pentru AFP Dana Gavrinevova, profesoară de sport la o şcoală secundară din Praga.

Pentru Zlatko Marinov, expert în obezitate infantilă la Spitalul Motol din Praga, se profilează o adevărată criză.

Potrivit acestuia, proporţia copiilor consideraţi supraponderali a rămas "stabilă" înainte de pandemie, la aproximativ 25%, cu circa 60% dintre ei consideraţi obezi.

"Acum, aceste proporţii vor creşte, 80% dintre copiii supraponderali vor fi obezi şi ne temem că este vorba despre o obezitate gravă cu complicaţii metabolice", estimează Marinov.

 

Tot mai multe cazuri de obezitate infantilă


Aceste estimări vin în contextul în care Republica Cehă este pe primul lor în lume în ceea ce priveşte cazurile noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi pe locul al doilea după rata de deces, în urma Slovaciei vecine, potrivit unui bilanţ AFP.

Guvernul, care a recenzat circa 1,2 milioane de cazuri de contaminare şi aproape 20.000 de decese asociate COVID-19 în această ţară de 10,7 milioane de locuitori, a închis restaurantele şi majoritatea magazinelor, dar şi sălile de sport.

Şcolile sunt închise, cu excepţia claselor I şi II din şcolile primare şi a grădiniţelor.

"Scăderea activităţii fizice a copiilor şi adulţilor din cauza restricţiilor guvernamentale este clară", a declarat Jiri Suchy, profesor de educaţie sportivă la Universitatea Carolină din Praga.

 

Lipsa activității fizice duce la obezitate infantilăPotrivit acestuia, guvernul a făcut o "greşeală" închizând şcolile şi îndemnând locuitorii să rămână acasă.

"Interzicerea orelor de sport, a sporturilor de echipă şi a antrenamentelor are în mod clar un impact negativ asupra formei fizice ... a copiilor şi tinerilor", a subliniat Suchy pentru AFP.

În raportul său global privind situaţia copiilor din 2019, UNICEF a avertizat că obezitatea infantilă continuă să crească, ponderea copiilor supraponderali cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani crescând de la 10% la aproape 20% între 2000 şi 2016.

Aceşti copii prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2, dar şi de stigmatizare, depresie şi obezitate la vârsta adultă.

 

Copiii care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de diabet


Bolile asociate obezităţii, cum ar fi problemele cardiace şi diabetul, sunt printre cele mai frecvente cauze de deces sau de incapacitate de muncă în ţările dezvoltate.

Guvernul ceh a planificat să redeschidă mai multe şcoli începând din luna martie, însă în urma creşterii numărului de contaminări, s-a răzgândit, scrie Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.