PERICOL DE INFECTARE: La „Matei Balș”, zeci de medici se înghesuie zilnic la raportul de gardă

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 30.03.2020 - 17:44
Adrian Streinu- Cercel Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

În plină pandemie cu noul coronavirus, la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, personalul medical este expus zilnic pericolului infectării cu virusul SARS-CoV-2.

SHARE

Un semnal de alarmă a fost tras, prin intermediul Newsweek România, de cadre medicale care lucrează în spital. Sub protecția anonimatului, acestea ne-au declarat că, zilnic, raportul de gardă se ține în amfiteatrul instituției, iar la el participă zeci de medici și asistente.

Medicii reclamă faptul că, în ciuda protocoalelor interne menite a proteja personalul de la „Matei Balș”, care se respectă, pericolul infectării medicilor și asistentelor medicale este permanent, din moment ce aceștia vin zilnic în contact cu pacienți cu potențial de risc, suspecți sau diagnosticați deja cu COVID- 19.

”Astăzi (luni- n.red.) au fost peste 100 de cadre medicale la raportul de gardă. Unii medici au refuzat să se prezinte. Nu înțeleg de ce nu putem comunica de la distanță, fără să fie nevoie să fim prezenți fizic în amfiteatru”, ne-a precizat una dintre sursele citate.

Până în momentul de față, la Institutul „Matei Balș” nu a fost raportat niciun caz al vreunui cadru medical infectat cu noul coronavirus, dar ”situația se poate schimba dramatic”, susțin sursele Newsweek România.

Raportul de gardă este convocat, în fiecare zi, de către directorul instituției, prof. dr. Adrian Streinu- Cercel. Întrebat de Newsweek România în legătră cu această situație, dr. Streinu- Cercel nu a răspuns spână la ora publicării acestei știri.

Dezastrul de la Suceava

Sistemul sanitar din România se confruntă deja cu focare de COVID- 19 în interiorul unor unități spitalicești, cărora le-au căzut victime medicii și asistentele medicale.

Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou" din Suceava a fost închis, după ce nu mai puţin de 72 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, iar 1300 de angajaţi vor intra la autoizolare.

"Numărul cadrelor medicale infectate a ajuns luni seara la 72. Nu mai puțin de 1.300 de angajaţi ai Spitalului sunt în izolare, conform secretarului de stat in Ministerul Sănătății, dr. Nelu Tătaru. Spitalul Judeţean va fi închis total pentru dezinfecţie. Acesta îşi va relua activitatea, transformat în Centru de Covid-19 pentru regiunea Moldova. Astăzi ajunge la Suceava dr. Tătaru, pentru gestionarea situaţiei", a scris obiectivdesuceava.ro.

Conform sursei citate, "toate cadrele medicale din Spitalul din Suceava vor fi testate pentru COVID-19, iar spitalul va fi dezinfectat, după ce numărul medicilor infectaţi s-a mărit".

„În prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienţilor care pot fi supravegheaţi medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie. Pacienţii cu afecţiuni care necesită continuarea tratamentului într-o unitate sanitară vor fi transferaţi la alte spitale", a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, la Spitalul Gerota din Capitală au fost mai multe cazuri de infecții cu coronavirus la personalul medical, printre care și managerul spitalului.

Personal medical a fost infectat și la Spitalul din Petroșani, județul Hunedoara, acolo unde o tânără venită din Italia nu a respectat izolarea la domiciliu și a mers la spital pentru o afecțiune neurologică.

Presa anunţă că şi Spitalul Judeţean din Arad ar putea fi închis din motive similare. Potrivit ziuadevest.ro, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este în pericol de a fi închis şi medicii trimişi în carantină după ce un pastor neoprotestant în vârstă de 64 de ani a decedat în această unitate spitalicească.

De asemenea, potrivit Digi24, şi secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul din Turda se va închide, iar spitalul din Huedin se pare că se va închide din motive similare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te