Încă un beneficiu al ciocolatei negre, descoperit de specialiști. De ce să o introduci în dietă
Ciocolata neagră conține antioxidanți și flavonoide care pot ajuta la protejarea inimii, îmbunătățirea circulației sângelui și susținerea stării de bine. Cercetătorii au descoperit, însă, încă un beneficiu.
Un studiu recent a analizat substanța chimică de origine vegetală numită teobromină. Prezentă în cantități mari în cacao, această substanță chimică atrage atenția datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătate, care pot include o legătură surprinzătoare cu modul în care organismul nostru îmbătrânește la nivel celular.
Plantele sunt pline de substanțe chimice naturale numite fitochimicale, care pot oferi beneficii pentru sănătate. Unele grupuri, precum polifenolii și flavonoizii, contribuie la sănătatea inimii și la reducerea inflamațiilor cronice. Teobromina face parte dintr-un alt grup numit alcaloizi, care provine din aceeași familie ca și cofeina.
Încă un beneficiu al ciocolatei negre, descoperit de specialiști. De ce să o introduci în dietă
În timp ce cofeina este cunoscută pentru faptul că ne oferă un plus de energie, teobromina acționează puțin diferit. Cercetătorii explorează de ceva timp legătura acesteia cu sănătatea, iar acest ultim studiu publicat în Aging oferă o nouă piesă a puzzle-ului, investigând relația acesteia cu îmbătrânirea epigenetică.
Citește și: De ce să nu mănânci ciocolată de post în Postul Mare? E păcat sau provoacă probleme de sănătate?
Cum a fost realizat acest studiu?
Pentru a explora legătura dintre teobromină și îmbătrânire, oamenii de știință au analizat datele provenite de la două grupuri mari și independente de persoane, scrie EatingWell.
Pentru fiecare participant, cercetătorii au colectat probe de sânge pentru a măsura doi factori cheie.
Studiul a arătat că nivelurile mai ridicate de teobromină din sânge au fost asociate în mod semnificativ cu o îmbătrânire epigenetică mai lentă.
Citește și: La ce să fie atenți părinții, dacă le dau celor mici ciocolată neagră? În ce cantitate e sigură?
În esență, persoanele cu niveluri mai ridicate de teobromină păreau să fie mai tinere din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală. Această legătură a rămas puternică chiar și după luarea în considerare a altor compuși găsiți în cafea și cacao, cum ar fi cofeina, ceea ce sugerează că efectul era specific teobrominei.
Studiul a descoperit, de asemenea, o legătură semnificativă între teobromină și telomere mai lungi. Telomerele sunt capete protectoare la extremitățile cromozomilor noștri, care tind să se scurteze pe măsură ce îmbătrânim, astfel încât telomerele mai lungi sunt, în general, un semn bun pentru sănătatea celulară.
Citește și: Ciocolata, alimentul minune care ar putea opri îmbătrânirea și ține diabetul la distanță. Cum?
Ce să consumi?
Acest studiu sugerează că includerea alimentelor bogate în teobromină în dieta ta ar putea fi benefică pentru o îmbătrânire sănătoasă. Deoarece sursa principală de teobromină este cacao, aceasta poate fi cea mai bună opțiune pentru a-ți crește aportul.
Iată câteva modalități practice de a face acest lucru:
Alegeți ciocolată neagră de înaltă calitate. Căutați ciocolată neagră cu un procent ridicat de cacao solidă (70% sau mai mult). Cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât conține mai multă teobromină și, de obicei, mai puțin zahăr.
Folosiți pudră de cacao neîndulcită. Adăugați o lingură de pudră de cacao naturală, neîndulcită, în smoothie-uri sau iaurt. Aceasta este o sursă mai puternică de teobromină, fără zaharurile adăugate care se găsesc în batoanele de ciocolată.
Preparați ceai de cacao. Obținut din cojile boabelor de cacao, ceaiul de cacao oferă o aromă de ciocolată și o doză bună de teobromină la o temperatură caldă și plăcută.
Includeți boabe de cacao în preparate. Sunt excelente presărate peste salate, amestecate în mixuri de fructe uscate sau utilizate la coacere.
Atunci când alegeți produse, verificați întotdeauna eticheta pentru a vă asigura că au un conținut ridicat de cacao și un conținut minim de zahăr adăugat. Alegerea unui conținut mai scăzut de zahăr vă poate ajuta să beneficiați de potențialele beneficii ale cacao fără a crește glicemia.