Guvernul alocă 42 milioane de lei pentru cazarea și masa persoanelor aflate în carantină

DE Petru Zoltan | 18.03.2020 - 14:21
Premiul Orban, izolat la Vila Lac/FOTO: digi24.ro

Guvernul Orban scoate 42 milioane lei din vistieria statului pentru a acoperi costurile cu cazarea persoanelor care intră în România din zonele afectate de coronavirus. Pentru fiecare persoană se decontează o sumă de 230 lei/zi pentru cazare și 70 lei/zi indemnizație de cazare.

SHARE

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că 500 de persoane sunt în carantină în București iar numărul acestora este crește de la o oră la alta.

Ce prevede Hotărârea de Guvern?

Pe ordinea de zi a Guvernului se află o Hotărâre de Guvern prin care urmează să se aprobe Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină. Conform acestui document, pentru fiecare persoană aflată în carantină în spațiile închiriate de administrațiile locale Guvernul decontează 230 lei/zi. În această sumă sunt incluse, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora

„În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora”, se menționează în proiectul de HG.

Alți 70 lei/zi sunt alocați pentru cheltuieli cu hrană – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință; cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosință; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijmale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

„În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta, pe bază de documente justificative. În cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apare în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative”, se mai menționează în documentul guvernamental.

Carantina în București

Primarul Gabriela Firea a anunțat că un număr de 500 de persoane se află în carantină în București în carantină, majoritatea veniți în special din zonele roșii. „Aceste cifre se pot schimba de la o oră la alta. La prânz, numărul cu siguranță va crește, diseară va fi și mai mare. Pentru că în fiecare zi vin în țară, cei mai mulți în București, zeci de români care lucrează în Italia și în Spania”, a declarat Firea la Digi 24.

Mai multe hoteluri din București au fost închiriate în regim de urgență de Primăria Municipiului București, fără ca date referitoare la proceduri să fie făcute publice. Printre acestea se află și rețeaua hotelieră Phoenicia, controlată de libanezul Mohammad Murad.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te