Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și membru în Comisia de medicina familiei din MS, a arătat că cele trei milioane de doze de vaccin antigripal, pe care autoritățile au anunțat că le vor furniza anul acesta medicilor de familie, vor fi insuficiente pentru protejarea populației împotriva gripei.
Newsweek România: MS a anunțat că va pune la dispoziție circa 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Cum vi se pare numărul? Sunt suficiente?
Gindrovel Dumitra: Administrativ, anul acesta avem o cantitate dublă de administrat față de anul trecut și avem o cantitate egală de doze ca în perioada când în Româna s-a administrat cea mai mare cantitate de doze de vaccin antigripal, e vorba de anul 2009, când aveam pandemia de gripă porcină. Atunci s-au mai administrat trei milioane de doze de vaccin; asistăm practic la un record.
În schimb, dacă ne referim la recomandările OMS și Comisiei Europene, care spune că grupele la risc (pacienți cronici, persoane de peste 65 de ani, gravide, copii, personal medical) ar trebui să fie vaccinate într-o proporție de 75 la sută, deja în acest moment ne gândim că numărul de doze este insuficient, pentru că ar trebui să acoperim între 4 și 6 milioane de doze în fiecare an.
Citește și: SISTEMUL MEDICAL, BLOCAT Medicul Virgil Musta: Nu avem unde să mai punem și pacienții cu gripă
Deci, pentru diferența de la 3 la 6 milioane de doze de vaccin, oamenii ar trebui să cumpere din piață vaccinul respectiv, nu?
Da, dar din păcate nu este disponibil. Adică vom avea aceste 3 milioane de doze, iar pe piața liberă vom avea între 600.000 și 800.000 de doze de vaccin, nu știm încă cifrele exacte. Anul acesta nu putem spera ca România să administreze mai mult de 3,6 -3,8 milioane de doze. Asta înseamnă că, chiar și în condițiile unui record de vaccinări, nu o să atingem ținta recomandată de OMS.
Copiii vor fi vaccinați din prima tranșă de vaccin antigripal
Medicul Gindrovel Dumitra a mai arătat că prima tranșă de vaccin antigripal – cele 300.000 de doze – a început să fie distribuită medicilor de familie, care vor vaccina mai întâi copiii. Bolnavii cronici vor fi vaccinați antigripal după 15 octombrie.
„Noi noi vom vaccina în primul rând copiii din grupa de vârstă 3-5 ani și urmează să vină dozele și pentru grupa 6 luni-3 ani, care au nevoie de două doze - o doză acum, o doză peste o lună. Protecția în cazul acestor copii va fi căpătată la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Copiii mai mari și adulții au nevoie de o singură doză – administrarea la aceste grupe la risc o vom începe după 15 octombrie, când vin restul vaccinurilor. Deci la bolnavii cronici vom administra vaccinul după 15 octombrie”, a explicat medicul de familie.
În sezonul gripal 2019-2020, în România s-au înregistrat 49.656 de cazuri afecțiuni clinice compatibile cu gripa (ILI), iar rata internării a fost de 22,17 la sută, potrivit unui răspuns al Institutului Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România.
În sezonul 2019-2020, 73 de oameni infectați cu gripă au murit, iar 1.929 de cazuri de gripă au fost confirmate cu laboratorul, conform ultimei raportări a CNSCBT din 25 mai 2020 privind cazurile de gripă.
În sezonul gripal trecut, au fost vaccinate gratuit circa 1,5 milioane de persoane din grupele la risc, cu doze puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. Fac parte din grupele la risc: pacienții cu boli cronice, copiii, persoanele peste 65 de ani, femeile însărcinate și cadrele medicale, precum și persoanele instituționalizate.
Cel mai grav sezon gripal din ultimii ani a fost 2018-2019, când au murit 199 de oameni infectați și doar 1,3 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal.