Ghid practic pentru înscrierea pe platforma de vaccinare anti-COVID. Cum rezolvi hibele care apar

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 18.01.2021 - 22:25
Pasul 4

Platforma pentru programarea la vaccinare, disponibilă de vineri și pentru persoanele eligibile în etapa a doua, întâmpină numeroase probleme. Mai jos, găsiți un ghid pentru înscriere, numere de telefon la care puteți suna și deficiențele sistemului.

SHARE

Pentru a vă programa la vaccinare în etapa a doua, trebuie să faceți parte dintr-una din următoarele categorii: persoană de peste 65 de ani, pacient cronic sau persoană care lucrează într-un domeniu esențial.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat vineri că și persoanele cu dizabilități și oamenii străzii vor beneficia de vaccinare în etapa a doua, însă deocamdată părinți sau aparținători ai persoanelor cu dizabilități au relatat pe Facebook că nu și-au putut înscrie rudele la vaccinare. Platforma nu a fost accesibilizată până în prezent. 

Cine se poate înscrie la vaccinare și care sunt metodele de înscriere 

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot înscrie la vaccinare prin platformă sau sunând la numărul de telefon 021.414.44.25. Acestea pot fi programate prin platformă și de către familie. Persoana din familie care face programarea trebuie să aibă datele personale ale vârstnicului pentru care face înscrierea. 

Pacienții cronici se pot înscrie astfel:

Individual, direct în platformă

- Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar    

- Prin intermediul direcțiilor de asistență socială

Atenție, prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare, precizează STS. 

Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice: Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual.În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

- Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25. 

Persoanele din domeniile esențiale ar trebui să fie înscrise de către angajatori. 

Probleme au fost semnalate la profesori și învățători. Astfel, multe cadre didactice au încercat să se înscrie singure prin platformă, dar nu au reușit, negăsind categoria din care fac parte. Școlile ar trebui să își creeze conturi pe platforma de vaccinare și să programeze cadrele didactice care doresc să se vaccineze, conform unui document al Ministerului Educației, citat de edupedu.ro.

„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în acest document al MEN. 

Prioritate vor avea angajații din învățământul preșcolar - unde elevii nu au obligativitatea purtării măștii - și angajații școlilor care vor relua cursurile în format fizic din 8 februarie. 

Probleme semnalează și cadrele didactice ale Universității București, pe platforma Facebook. Mai mulți profesori universitari spun că au primit un email de la UB, în care li se transmite că nu vor fi programați prin Universitate, ci fiecare profesor va primi un cod pe baza căruia va putea să se programeze singur prin platforma de vaccinare. 

Cele mai multe probleme le-au întâmpinat pacienții cronici, pentru că, inițial, când platforma a fost lansată pentru etapa a doua, vineri la ora 15.00 (funcțională de fapt după ora 18.00), foarte mulți pacienți cronici care nu își fac tratamentul prin medicii de familie, ci direct la specialist sau în sistemul privat de sănătate, nu figurau pe lista pacienților cronici. Ulterior, STS a anunțat că orice medic poate înscrie un pacient cronic pe platformă, nu neapărat un medic de familie. 

Cum să vă creați un cont pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro

Pentru a vă înscrie în etapa a doua, trebuie să accesați linkul  https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login și să vă creați un cont nou. 

Pentru crearea contului, am folosit browserele Microsoft Edge și Mozilla Firefox. 

Acest cont nou presupune introducerea unei adrese de email și crearea unei parole care trebuie confirmată. Atenție, pentru a funcționa, parola trebuie să aibă și o cifră, o majusculă și un semn de punctuație sau un alt caracter de tipul @, #, $, %. 

După crearea contului, veți primi pe email o confirmare și un link. Dați click pe link și vă veți loga în platformă cu adresa de email și parola setată. 

 

Apoi, va trebui să completați datele de profil, respectiv numele complet, CNP-ul, seria și numărul cărții de identitate, județul și orașul. 

Ulterior, contul este configurat.

 

 

Următorul pas este înregistrarea numărului de telefon. Va trebui să introduceți numărul de telefon și veți primi pe telefon un mesaj cu un cod. Acest cod trebuie introdus în platformă pentru confirmare. 

Ulterior acestui pas, veți avea contul funcțional și va arăta astfel:

Acum, fie vă veți programa dvs sau veți putea programa o rudă pentru vaccinare. 

Completați datele personale ale persoanei pe care o înscrieți, iar din partea de jos selectați categoria în care se încadrează persoana. Dacă alegeți pacient cronic, va trebui să completați și tipul de afecțiune de care suferă persoana.

După completarea datelor personale, veți selecta centrul de vaccinare unde persoana va merge pentru imunizare. Nu este obligatoriu să fie în orașul unde are domiciliul. Puteți selecta în centrele unde apar locuri libere. 

Apoi, veți alege ziua. Ulterior, data rapelului. 

Așa arată platforma când sunt și locuri libere și locuri epuizate:

În final, o programare arată așa: 

Atenție! Medicii de familie, angajatorii sau direcțiile de asistență socială care completează în numele beneficiarilor/pacienților/angajaților, trebuie să încarce toate datele într-un fișier disponibil aici  -  https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/  .

 

 

Unde puteți suna dacă aveți probleme cu conectarea în platformă -  https://vaccinare-covid.gov.ro/suport/ . La acest link găsiți numere de telefon pentru fiecare județ în parte, unde puteți cere ajutor dacă aveți probleme cu platforma. 

STS mai precizează și că dacă la accesarea unuia din butoanele “Mă programez” sau “Conectare” sunteți redirecționat către pagina principală, este recomandabil să ștergeți istoricul de navigare sau memoria temporară (cache) a browserului. La unele motoare de căutare se folosește combinația de taste Ctrl+F5, se accesează bara de instrumente – Opțiuni – sau, în cazul altor browsere, sunt necesare închiderea și deschiderea paginilor de navigare.

Foarte mulți oameni au povestit, pe Facebook, că au avut probleme cu conectarea pe platformă sau înscrierea unei persoane pentru programare. 

Ce probleme au avut până acum oamenii pe platformă 

- unii medici de familie au refuzat să înscrie pacienți invocând „norme” pe care le așteaptă de la DSP-uri 

- plaforma nu merge constant pe Chrome și nici pe iPad 

- locurile libere în centre s-au epuizat foarte repede în unele orașe sau platforma arată că nu mai sunt locuri libere, dar sunt persoane care au reușit să se înscrie în schimb prin call center 

- nu au avut posibilitatea să ceară echipă mobilă pentru vaccinare, deși autoritățile au anunțat că vor fi echipe mobile

- nu se actualizează întotdeauna locurile ocupate și anumite centre sunt afișate ca având locuri libere, când, de fapt, nu mai sunt locuri - iar asta face procesul de căutare a unui interval disponibil destul de anevoios. 

- STS a publicat și un manual cu instrucțiuni de folosire a platformei, pe care îl puteți consulta aici -  https://vaccinare-covid.gov.ro/manual-de-utilizare-rovaccinare-cnp/

- De asemenea, au fost publicate patru ghiduri video pentru înscrierea în platformă, unul pentru vârstnici, unul pentru aparținători, unul pentru medici și un al patrulea pentru angajatori. Mai jos le puteți găsi pe toate patru. 

 Pentru vârstnici 

Pentru aparținători

Pentru medici 

Pentru angajatori 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te