Gestul care te face mai fericit și mai sănătos. Pur și simplu pui un picior în fața celuilalt

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.02.2024 - 07:15
Un gest îi face pe oameni fericiți Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Foarte mulți oameni sunt atât de ocupați încât uită să meargă măcar. Serviciile de sănătate din Europa arată că există o îngrijorare majoră față de de o ”epidemie de inactivitate”. Mișcarea duce la sănătate și stare de spirit bună.

SHARE

Mișcarea face bine. Toată lume știe acest lucru însă în prezent ne aflăm în fața unei adevărate epidemii de inactivitate. Tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc grav din cauza lipsei de timp pentru mișcare. 

Însă trebuie știut că nu este neapărat nevoie să mergem la sală sau să alergăm zeci de kilometri. Un gest involuntar ne poate îmbunătăți sănătatea și starea de spirit.

Gestul care te face mai fericit și mai sănătos. Pur și simplu pui un picior în fața celuilalt

Pur și simplu pui un picior în fața celuilalt. Atât este de simplu conform rezultatelor unui studiu recent. Nu contează unde o facem, de ce o facem sau ce așteptăm de la plimbare. Însă mișcarea fizică sporește fericirea datorită rădăcinilor noastre vânători-culegători.

Citește și: De câte minute de mers pe jos ai nevoie zilnic pentru a ține departe cancerul și bolile de inimă

„Oamenii subestimează în ce măsură o plimbare le va aduce beneficii stării de spirit”, spune realizatorul unui studiu.

Psihologii spun că efectele care provoacă fericirea provin din mișcarea fizică reală, care este conectată cu modul în care am evoluat pentru a găsi mâncare și alte recompense. 

Cercetătorii spun că studiul lor este primul care demonstrează acest lucru prin eliminarea tuturor factorilor asociați cu exercițiile fizice - cum ar fi obținerea de aer proaspăt, a fi în natură și satisfacția de a atinge obiectivele de fitness.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

În esență, „mișcarea nu numai că provoacă un afect pozitiv (sentimente emoționale) crescute… dar mișcarea întruchipează parțial, sau într-un fel reflectă, afectul pozitiv”, au scris autorii studiului de la Universitatea de Stat din Iowa în lucrarea publicată în revista Emotion. 

Citește și: Mit și adevăr despre sport. De ce te îngrași dacă te lași de antrenamente și cât ajută stretching-ul

Marea Britanie se află în strânsoarea unei „epidemii de inactivitate”, aproape jumătate dintre adulți nu reușesc să meargă la o plimbare rapidă nici măcar o dată pe lună.

Șefii din domeniul sănătății spun că 45% dintre cei peste 16 ani sunt atât de sedentari, încât nu reușesc mersul de zece minute care îmbunătățește sănătatea.

Oficialii din Public Health England (PHE) sunt îngrijorați în special de peste 6 milioane de persoane inactive cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, care își pun viața ocupată înaintea sănătății. 

Într-o schimbare majoră de strategie, ei au spus că oamenii inactivi ar trebui să înceapă să urmărească pur și simplu să iasă la o scurtă plimbare în fiecare zi – mai degrabă decât cele mai ambițioase 150 de minute de exerciții pe săptămână, care au dominat sfaturile NHS de ani de zile.

Ei au spus că populația britanică era cu 20% mai puțin activă acum decât în ​​anii 1960, iar o persoană obișnuită mergea cu 15 mile mai puțin pe an decât în ​​urmă cu doar două decenii, scrie dailymail.co.uk.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te