Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului

DE Octavia Constantinescu | 23.08.2025 - 07:40
Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului - Foto: Freepik
Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului - Foto: Freepik
Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului - Foto: Freepik
Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului - Foto: Freepik

Toamna îl colorează în nuanțe calde, dar puțini îi cunosc adevărata valoare. Deși pare banal și e adesea trecut cu vederea în fața altor fructe exotice, acest dar al naturii ascunde o comoară nutritivă. Îți dă colagen cât o farmacie.

SHARE

Deși nu poartă o coajă lucioasă și nici nu vine din insule exotice, acest fruct românesc de toamnă e un adevărat elixir pentru piele și imunitate. Încărcat cu vitamine și colagen natural, ajută la menținerea unui ten luminos și a unei digestii impecabile.

Fructul ignorat de români care îți dă colagen cât o farmacie. Îl găsești la marginea drumului

Toamna nu aduce doar frunze ruginii și dimineți răcoroase, ci și o abundență de arome care ne leagă de pământ, de copilărie și de tradiție. Printre aceste comori ale sezonului, perele de toamnă își ocupă cu discreție, dar hotărâre, locul în coșul de fructe al oricărei gospodării. Fragede, dulci, ușor parfumate și cu o textură catifelată, aceste fructe nu sunt doar un răsfăț pentru simțuri, ci și un aliat prețios pentru sănătate.

Perele au o istorie lungă în cultura noastră. De mii de ani, ele au fost cultivate și savurate în Europa și Asia, iar în România, soiurile autohtone de toamnă sunt iubite tocmai pentru simplitatea și autenticitatea gustului. În fiecare toamnă, livezile românești oferă soiuri care nu doar că ne încântă cu aromele lor, dar și rezistă bine la păstrare, ceea ce face din ele un fruct practic și valoros în lunile reci.

Citește și: Cum alegi un pepene bun și dulce: sfaturile specialiștilor. Relatare de la degustarea USV

Dincolo de savoare, perele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și antioxidanți. O pară de dimensiuni medii oferă o parte semnificativă din necesarul zilnic de fibre, fiind un sprijin real pentru sistemul digestiv.

Tranzitul intestinal este reglat blând, iar flora intestinală este protejată, perele acționând ca un probiotic natural care hrănește bacteriile bune. În același timp, fibrele ajută la menținerea unui nivel scăzut de colesterol și oferă senzația de sațietate fără a aduce multe calorii.

Mai mult decât atât, perele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant esențial care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la combaterea radicalilor liberi.

Alături de această vitamină, fructele conțin și vitamine din complexul B, vitamina K, dar și minerale precum potasiu, calciu, cupru și magneziu, ceea ce le transformă într-un supliment natural pentru vitalitate și echilibru metabolic. Potasiul, în mod special, ajută la reglarea tensiunii arteriale, protejând inima și sistemul circulator.

Ce beneficii au perele pentru persoanele care suferă de diabet?

Perele sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet sau care își monitorizează atent glicemia, deoarece au un indice glicemic scăzut. Gustul lor dulce nu este înșelător este oferit de zaharuri naturale care nu produc fluctuații bruște ale zahărului din sânge. De asemenea, datorită conținutului ridicat de apă, perele hidratează organismul și pot fi incluse în orice dietă de slăbit sau menținere, fiind un desert sănătos și satisfăcător.

Citește și: Fructul de vară plin de vitaminele A și C. Te hidratează și ajută digestia. Cât să mănânci

Un alt avantaj al consumului de pere este influența pozitivă asupra aspectului pielii. Vitamina C stimulează producția de colagen, iar antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire celulară. Rezultatul? O piele mai luminoasă, mai netedă și mai bine hidratată. Iar în curele detox, perele sunt adesea recomandate pentru efectul lor ușor diuretic și pentru capacitatea de a susține ficatul în procesul de eliminare a toxinelor.

În bucătărie, perele sunt un ingredient versatil. Pot fi savurate crude, coapte, transformate în compoturi fără zahăr, gemuri fine sau deserturi rafinate. Asociate cu brânzeturi maturate, nuci sau miere, oferă un gust sofisticat. Iar în combinații cu salate verzi și dressinguri cu oțet balsamic, adaugă prospețime și dulceață echilibrată.

Perele de toamnă sunt, fără îndoială, un dar pe care natura ni-l oferă în cel mai generos moment al anului. Gustul lor delicat ascunde beneficii imense pentru corp și minte. Sunt fructe care nu epatează, dar care își fac treaba în liniște hrănesc, vindecă, susțin. Așa că, data viitoare când treci pe lângă tarabele din piață, lasă-te ghidat de parfum și instinct și alege câteva pere coapte. E un gest simplu, dar cu efecte minunate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te