Franţa a validat permisul sanitar şi vaccinarea anti-COVID obligatorie a personalului medical

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.08.2021 - 19:04
Franţa a validat permisul sanitar şi vaccinarea anti-COVID obligatorie a personalului medical. / Foto: bbc.com

Consiliul Constituţional din Franţa a validat legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical, două măsuri cheie anti-COVID-19 promovate de preşedintele Emmanuel Macron, în ciuda protestelor de stradă, informează AFP.

SHARE

În faţa recrudescenţei epidemiei de COVID-19, care a făcut peste 112.000 de victime în Franţa, permisul sanitar - test COVID-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală - a intrat în vigoare pe 21 iulie pentru a permite accesul în "spaţiile de recreere şi de cultură" în care există mai mult de 50 de persoane.

Citește și: Medic din Cluj-Napoca, reţinut pentru că a eliberat adeverinţe false de vaccinare anti-COVID

Deputaţii şi senatorii francezi au votat la finalul a şase zile de dezbateri aprinse extinderea acestui permis începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Permisul sanitar rezultă dintr-o "conciliere echilibrată" între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii

Deputaţii de stânga au sesizat însă Consiliul Constituţional, garant al respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, denunţând o generalizare "disproporţionată" a acestui permis sanitar, care a marcat "mai multe abateri de la principiul egalităţii".

Judecătorii constituţionali au considerat însă că permisul sanitar rezultă dintr-o "conciliere echilibrată" între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii, într-o decizie crucială pentru implementarea prevăzută pentru ziua de luni a acestui dispozitiv creat de Guvernul francez.

Citește și: Cea mai uşoară exoplanetă telurică detectată are jumătate din masa planetei Venus

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptaţi până pe 30 septembrie.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, estimând mai ales că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 timp de 10 zile nu este "necesară, adaptată şi proporţionată".

Ei au respins şi dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există "o diferenţă de tratament" faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

Permisul sanitar este tot mai mult contestat în Franţa, unde peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat în întreaga ţară weekendul trecut, în plină perioadă a concediilor.

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a trecut în contraofensivă, publicând pe reţelele de socializare, în special pe Instagram şi TikTok, foarte urmărite de către tineri, o serie de explicaţii pedagogice despre vaccinurile anti-COVID-19.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a contagiozităţii sporite a variantei virale Delta.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.