Oamenii de știință au descoperit că persoanele care își folosesc telefonul atât de mult timp au un risc cu 43% mai mare să devină obezi decât cei care nu utilizează astfel de aparate. Deoarece au tendința să mănânce de două ori mai multă mâncare cu o calitate nutritivă scăzută, precum fast food, gustări și băuturi zaharoase, în timp ce se uită în telefon, precum și din cauza lipsei sportului.
Studiul a implicat 1,060 de studenți (700 de femei si 360 de bărbați) de la Facultatea de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Simon Bolivar din Barranquilla, Columbia, între lunile iulie și decembrie 2018.
Echipa a adunat informații care au inclus indicele de masă corporală al participanților, câte ore au petrecut folosind telefonul pe zi și ce dietă au avut.
Cercetătorii au identificat o legătură între numărul de ore petrecut pe telefon și indicele de masă corporală crescut, potrivit Newsweek.
Cercetarea a fost prezentată la Conferința Colegiului American de Cardiologie din America Latină, de aceea nu a fost publicată într-un jurnal.
Potrivit autorilor, există 7.9 miliarde de smartphone-uri pe planetă, mai multe decât oameni. Potențiala legătura dintre tehnologie și obezitate este gata pentru explorare, din moment ce mai mult de 1.9 miliarde de persoane din toată lumea au suferit de obezitate în 2016, dintre care 650 de milioane erau obezi, conform Organizatiei Mondiale a Sănătății.
Doar în Statele Unite 9.3 milioane de americani, între anii 2015-2016, erau obezi, aproximativ 39.8% din populația adultă.
Principalul autor al studiului, Mirary Mantilla-Morron, medic specialist în reabilitare pulmonară și vasculară la Facultatea de Științe ale Sănătății de la Universitatea Simón Bolívar din Barranquilla, Columbia, a afirmat: „Este important ca populația să știe și să fie conștientă de faptul că, deși tehnologia mobilă este, fără îndoială, atractivă pentru multiplele sale scopuri - portabilitate, confort, acces la nenumărate servicii, surse de informații și divertisment - ar trebui, de asemenea, utilizată pentru îmbunătățirea obiceiurilor și comportamentelor sănătoase.
A petrece prea mult timp în fața smartphone-ului facilitează comportamentele sedentare, reduce timpul activității fizice, ceea ce crește riscul de deces prematur, diabet, boli de inimă, diferite tipuri de cancer, disconfort osteoarticular și simptome musculo-scheletice”, a declarat aceasta.
Medicul a determinat, de asemenea, că timpul în care o persoana este expusă tehnologiei, în special smartphone-ului, este asociat cu dezvoltarea obezității.
La începutul lunii iulie, o echipă separată de savanți a avertizat că oamenii s-au îngrășat în ultimii 50 de ani din cauza a ceea ce este cunoscut ca mediu obezogen, care pare să sporească șansele noastre de a avea un indice de masă corporală nesănătoasă.
Co-autorul studiului, Maria Brandkvist de la Departamentul de Sănătate Publică și Asistență medicală la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie, Trondheim, a declarat pentru Newsweek: „Înclinațiile noastre genetice pentru obezitate pot face mai ușor pentru unii și mai dificil pentru alții să facă alegeri pentru stilul de viață sănătos.”
Pentru cei cu predispoziție genetică la obezitate, mediul de astăzi poate face aceste alegeri de viață sănătoase și mai dificile. Nu ne putem schimba genele, cu toate acestea, putem influența mediul în care trăim.