Flavia Groșan putea fi sancționată: a încălcat Protocolul de tratament al pacienților cu COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 26.03.2021 - 12:36
Flavia Groșan, felicitată de Mihai Gâdea de la Antena3, după audierea de la Colegiul Medicilor Bihor. Sursă imagine: Antena 3

Medicul Flavia Groșan încalcă atât protocolul de tratament al pacienților cu COVID, aprobat prin lege, cât și Codul Deontologic. Singura instituție care putea să ia măsuri împotriva ei, Colegiul Medicilor Bihor, a decis să nu îi dea nici un avertisment.

SHARE

Luni, Colegiul Medicilor Bihor a apreciat că  „există o simpatie foarte mare în rândul tuturor pacienților pe care i-a tratat”.

Tratamentul pentru pacienții infectați cu coronavirus este prevăzut în protocolul Ministerului Sănătății, transpus în Ordinul nr. 2.054 din 27 noiembrie 2020 și publicat în Monitorul Oficial.

Acest protocol trebuie respectat de toți medicii care tratează pacienți cu coronavirus, fiind obligația Colegiului Medicilor să verifice, în cadrul anchetelor, dacă sunt respectate prevederile.

Deși pentru a verifica dacă tratamentul administrat este în acord cu protocolul este necesară o plângere de malpraxis din partea unui pacient sau aparținător, Colegiul Medicilor poate să investigheze și abaterile disciplinare grave și abaterile de la conduita profesională, arată un medic primar de boli interne, care tratează cazuri grave de COVID de la începutul pandemiei, pentru Newsweek România.

Citește și: VIDEO De ce e periculos să folosești antibioticele pentru tratarea COVID-19 

De asemenea, nu doar spitalele trebuie să respecte protocolul de tratament pentru pacienții cu COVID, ci și cabinetele particulare, a arătat medicul.

Cu toate acestea, Colegiul Medicilor Bihor a decis, luni, să nu o sancționeze pe Flavia Groșan, medicul din Oradea care susține că, la cabinetul ei particular, a vindecat o mie de pacienți cu coronavirus. Atunci, șefa Colegiului Medicilor Bihor, medicul Carmen Pantiș, a spus că a fost doar o discuție amiabilă cu Flavia Groșan, că pacienții ei au o mare simpatie pentru aceasta și că nu a fost depusă nici o plângere de malpraxis. 

În protocolul MS sunt contraindicate antibioticele și este recomandată administrarea de oxigen 

„Protocolul MS este disponibil și este distribuit tuturor spitalelor și profesioniștilor din domeniul sănătății care prevede și schema de tratament și raționalul din spatele schemei de tratament adică studiile clinice care stau la baza recomandărilor, asta înseamnă medicina bazată pe dovezi. 

E un tratament medical – asta e singura garanție pentru buna practică și împotriva malpraxisului, faptul că prescrii unui pacient tratamentul optim care există la ora respectivă.  Evident că în acest protocol sunt contraindicate expres antibioticele, bineînțeles că este indicată oxigenoterapia acolo unde este cazul, sigur că sunt actualizate la zi toate dovezile pentru și împotriva anumitor terapii, este un protocol care se actualizează periodic și care conține toate dovezile la zi. Îl respectăm în spitale și așa asigurăm pacienții că beneficiază de maximul de știință adusă la zi”, a explicat medicul, pentru Newsweek România

Citește și: Efectele „psihozei Groșan”: pacienți COVID care nu pot respira vin la Urgențe și refuză oxigenul

Întrebat dacă și cabinetele particulare ar trebui să respecte același protocol de tratament, medicul a arătat că practica medicală trebuie să fie unitară, lucru prevăzut și de Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor. 

Colegiul Medicilor poate cerceta tratamentele în baza unei plângeri de malpraxis, dar „Comisia de disciplină a CM nu investighează doar plângerile de malpraxis, ci abaterile disciplinare grave și abaterile de la conduita profesională – articolul 10 spune că nu are voie să-și denigreze colegii și să vulnerabilizeze corpul medical prin declarații de tipul „te omoară în spital”, a explicat medicul. 

Din informațiile Newsweek România, la audierea de la Colegiul Medicilor, Flavia Groșan nu a divulgat tratamentul pe care îl administrează pacienților, însă l-a făcut public pe Facebook și la Antena 3. 

Colegiul Medicilor Bihor are jurisdicție teritorială, deci Colegiul Medicilor din România nu poate interveni peste CM Bihor, a mai explicat medicul, întrebat de Newsweek România dacă Flavia Groșan ar putea fi trasă la răspundere de un for superior. 

Din informațiile Newsweek România, Colegiul Medicilor din România ezită să tragă la răspundere medicii care încurajează conspirațiile despre COVID din teama de a-i martiriza. 

Citește și: VIDEO Doctorița Flavia Groșan scapă nepedepsită de Colegiul Medicilor 

Ce prevede protocolul MS

Flavia Groșan a susținut, la Antena 3, despre tratamentul ei: „Claritromicina este vedeta, regina este Ventolin, regale este Flixotide”. 

Anterior, a mai susținut că schemele de tratament anti-COVID din spitale ar fi prea dure, iar pacienții ar fi omorâți în spitale, dar și pentru că nu recomandă tratamentul cu oxigen medical.

Protocolul de tratament pentru pacienții cu coronavirus prevede următoarele:

„13. Antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19; ele se prescriu rareori, deoarece coinfecțiile cu SARS-CoV-2 sunt rare - se administrează antibiotic doar dacă se demonstrează o infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată.

14. Alegerea antibioticelor pentru situațiile rare de infecție bacteriană concomitentă sau supraadăugată trebuie să țină cont de eficiență și de riscurile de dismicrobisme: infecții cu Clostridium difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.

Citește și: Vindecătoarea Flavia Groșan, admiratoarea lui Șerban Nicolae: „Dragnea, cel mai bun program“ 

15. Pentru infecții asociate asistenței medicale care apar în timpul îngrijirii pacienților cu COVID-19 este important să fie decis tratamentul și în raport cu circulația bacteriană în respectivul spital.

16. Principalul suport pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei; colaborarea cu medicii de terapie intensivă este esențială în aceste situații, mai ales pentru pacienții cu hipoxemie dificil de controlat”. 

Citește și: Medicul Flavia Groșan atacă: Mai știți ceva de „eroul” care s-a ars să salveze niște pacienți scrum?

Despre antibiotice, protocolul mai specifică: 

„Administrarea de antibiotice și alte antiinfecțioase la pacienții cu COVID-19 are ca obiective:  – tratarea infecțiilor inițiale asociate COVID-19 (de exemplu, pneumonii bacteriene);– tratarea infecțiilor asociate asistenței medicale, mai frecvent respiratorii (pneumonii asociate asistenței medicale), dar și cu alte localizări: de părți moi, infecții sistemice și șoc septic, a infecțiilor cu Clostridium difficile;– o situație aparte o reprezintă reactivarea unor infecții la pacienții care primesc tratament imunosupresor (tuberculoză, infecții herpetice, pneumocistoză etc.)”.

Puteți consulta protocolul de tratament AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te