EXCLUSIV Secțiile ATI au nevoie de investiții de 1,5 miliarde lei de la Ministerul Sănătății

DE Petru Zoltan | Actualizat: 04.02.2021 - 23:48
Secție ATI/FOTO: scumc.ro

1,5 miliarde lei ar trebui să aloce Ministerul Sănătății pentru investiții în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din întreaga țară pentru a nu pune în pericol viețile pacienților tratați în spitale, arată un raport.

SHARE

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate conținutul unui raport de control făcut în 302 secții de Anestezie și Terapie Intensivă, raport cerut de Guvernul României și Ministerul Sănătății în urma incendiului de la Spitalul Piatra Neamț în urma căruia 15 pacienți au decedat.

Conform acestui raport, cele 302 secții de Anestezie și Terapie Intensivă au nevoie, pe lângă medici de gardă, de modernizarea instalațiilor electrice pentru ca acestea să facă față unui număr mare de consumatori, de instalarea de prize rapide pentru oxigen, de grupuri de igienizare, de sisteme de intubație, de sisteme de tratare a aerului și de rezervoare de apă pentru incendii.

Toate aceste achiziții de echipamente și modernizarea a secțiilor ATI din întreaga țară sunt obligatorii pentru ca secțiile să respecte normele sanitare în vigoare. Mai mult, banii pentru investiții ar trebui prevăzuți în bugetul pe anul curent.

Citește și: EXCLUSIV Raportul în secțiile ATI după Piatra Neamț: fără apă pentru incendii, fără prize de oxigen

Clădiri vechi de 110 ani, investiții de 800.000 lei

Secția ATI a Spitalului Municipal Sebeș, de exemplu, funcționează într-o clădire construită în anul 1912. Adică în urmă cu 110 ani. Aici se se află cinci paturi pentru Terapie Intermediară Îngrijire Postoperatorie. Trei sunt alocate pentru secția Chirurgie și două pentru Obstretică Ginecologie. Secția ATI trebuie dotată cu echipamente și aparatură medicale în valoare de 500.000 lei. Pentru reabilitarea stației de oxigen și extinderea rețelei la toate saloanele cu montarea de prize de aer comprimat este nevoie de alți 300.000 lei.

Spitalul Clinic de Urgență Arad: 7,6 milioane lei

Conform raportelor întocmite de DSP Arad, secția ATI 1 a Spitalului Clinic de Urgență Arad are nevoie de investiții majore. De exemplu, trebuie înființată o cameră de lucru pentru asistente cuplată cu stația centrală de monitorizare.

Pentru funcționarea acestei secții ATI este necesară achiziționarea mai multor echipamente medicale: EEG presiune intracraniana, stimulator cardiac extern, pompe nutriție, aparat epurare extracorporală, sistem de încălzire a lichidelor perfuzabile, aparat pentru realizarea hipotermiei, aparat pentru măsurarea coagulării, fibrobronhoscop, aparat EEG portabil.

Valoarea echipamentelor a fost estimată în jurul sumei de 300.000 lei. Alți 400.000 lei sunt necesari pentru ventilație mecanică prin exhaustare. Suma de un milion de lei este necesară pentru instalarea prizelor vacuum.

În total, doar pentru Secția ATI 1 este nevoie de aproximativ două milioane lei.

Secția ATI 2 a Spitalului Clinic de Urgență Arad are nevoie investiții minime de aproximativ 1,1 milioane lei.

Secția ATI 3 a aceluiași spital are nevoie de alte 3,1 milioane lei pentru achiziția aparaturii medicale și funcționarea în cadrul legal al acestei secții. Secția ATI 4 ar avea nevoie de investiții minime obligatorii de 2,4 milioane lei.

Spitalul Județean de Urgență Pitești: 2.000.000 lei

Secțiile ATI ale Spitalului de Urgență Piteșt au nevoie de investiții pentru achiziționarea de aparatură medicală. Acestea au nevoie de aparat EEG, stimulatoare cardiace externe, aparat de monitorizare hemodinamică complex, aparat pentru măsurarea coagulării, unitate de sterilizare a aerului cu kit presiune negativă și monitorizare a presiunii și ventilație mecanică prin exhaustare.

Costurile sunt de aproximativ 200.000 lei. Secțiile ATI mai au nevoie de două prize vacuum estimate la 400.000 lei, două prize rapide de oxigen care costă în jur de 300.000 lei, 12 prize pe ambele părți ale paturilor, care acum au doar între cinci și zece prize.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te