EXCLUSIV Raportul în secțiile ATI după Piatra Neamț: fără apă pentru incendii, fără prize de oxigen

DE Petru Zoltan | Actualizat: 30.01.2021 - 22:59
Operațiuni după incendiul de la Piatra Neamț/FOTO: Inquam Photos/tvmneamt.ro/Flavius Corfu

Lipsa medicilor de gardă, a prizelor rapide pentru oxigen, a grupurilor de igienizare, a sistemelor de tratare a aerului, lipsa rezervoarelor de apă pentru incendii, chiar și sisteme de intubație necorespunzătoare. Așa arată azi secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă în țară.

SHARE

Newswek România a obținut în exclusivitate un raport de control făcut în peste 302 de secții de Anestezie și Terapie Intensivă din întreaga țară, raport cerut de decidenții politici în urma incendiului de la Spitalul Piatra Neamț în care zece pacienți infectați cu Covid-19 au ars de vii. Alte cinci persoane și-au pierdut viața în spitalele la care au fost transportați.

Ce face Ministerul Sănătății? Nu mare lucru. Doar șeful Corpului de Control al MS, Constantin Dina, muncește: face anchete interne pentru a afla cine se află în spatele scurgerilor de informații către presă.

Citește și

Recompensă de un milion de dolari pe capul călăului care l-a împușcat în cap pe Aly Sadoveanu

112 spitale nu au plan de conformare

Direcțiile de Sănătate Publică au constatat că, la nivel național, 112 din 302 spitale nu dețin planuri de conformare. Adică nu au un plan de măsuri care să cuprindă etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, prin prevederile autorizației sanitare, de către spital sub controlul autorității de sănătate publică.

În cadrul secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cele 302 spitale își desfășoară activitatea 1.531 medici ATI, 7.361 asistenți medicali, 3.053 infirmiere, 506 brancardieri, 687 îngrijitoare, 80 psihologi, 235 persoane din alte categorii.

Conform art. 24 din Ordinul 1500/2009, pe fiecare secție ATI trebuie să fie asigurate gărzi cu un necesar de doi medici pe linia de gardă: un medic pentru asigurarea asistenței medicale la paturi și celălalt pentru asigurarea activității de anestezie. Dar 181 secții ATI nu îndepinesc această regulă minima obligatorie. Dintr-un simplu motiv: nu există medici.

Citește și

Urmăriții internațional Duduianu, Preda, Sadoveanu teorizează fără nicio problemă Anglia și America

Paturi ATI fără prize pentru oxigen și aer medical comprimat

În cele 302 secții ATI sunt 5.019 paturi, din care 3.322 sunt paturi pentru Terapie Intensivă și 1.697 paturi pentru Terapie Intermediară Îngrijire Postoperatorie. În jur de 100 de paturi nu sunt mobile pe roți, alte 520 de paturi nu sunt echipate cu motor electric, iar în cazul altor 3.000 de paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți.

Sursele de gaze medicinale destinate anesteziei-terapiei intensive în afara blocului operator trebuie să fie de minimum: o sursă de oxigen, o sursă de aspirație și o sursă de aer comprimat medicinal. Din informațiile obținute de la Direcțiile de Sănătate Publică rezultă că, în cazul a 13% din cele 302 secții ATI, nu există două prize rapide pentru oxigen, pentru 18% din secțiile ATI nu există o priză de aer comprimat medicinal, iar 39% din secțiile ATI nu au cel puțin două prize de vacuum.

Saloanele de Terapie Intensivă fără sisteme de tratarea aerului

50 de secții de Terapie Intensivă nu dețin posturi de supraveghere directă sau monitorizată. Mai mult, 55 de saloane de TI nu au grup de igienizare. 120 secții TI nu dețin cameră de lucru pentru asistente cuplată la stația centrală de monitorizare.

Dintre acestea: 32% nu au cabinet medici ATI cu grup sanitar; 31% nu au depozit aparatură și instrumentar; 36% nu dețin depozit farmaceutic; 45% nu dețin laborator pentru determinări de urgență; 16% nu dețin boxă lenjerie curată; 20% nu dețin spațiu sanitar pentru prelucrare și igienizare; 36% nu dețin vestiar filtru pentru personalul medical.

Pentru ca dezastrul să fie complet, în cazul a 150 de saloane de Terapie Intensivă nu există sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA.

70 de secții ATI fără rezervoare de apă pentru incendii

Dotarea cu monitoare de înaltă performanță pentru Terapie Intensivă este o altă problemă gravă cu care se confruntă secțiile ATI din întreaga țară. În cazul a 150 de secții ATI nu se asigură EEG presiune intracraniană. La jumătate dintre acestea nu există pompe de nutriție. 30 de secții ATI nu sunt dotate cu infumozate, iar în cazul a 25 de secții ATI lipsesc cu desăvârșire aparatele de ventilație mecanică. 70 dintre secțiile ATI nu dețin rezervoare de apă pentru incendii.

Citește și

Minciunile MTS: bazin de înot, terenuri de handbal, baschet și volei la Stadionul Arcul de Triumf

În jur de 18 secții ATI nu respectă Regulamentul privind monitorizare cardiovasculară cu alarge adecvate ECG, asigurarea pulsoximetriei periferice, a monitorizării respiratorii, a monitorizării temperaturii și a seringilor automate (injectomate). Plus că în cazul a 55 secții ATI nu există post de supraveghere și monitorizare.

Sistemul de intubație din 75 de secții ATI este necorespunzător

Din cele 302 de secții ATI verificate, rezultă că 14% nu dispun în corespunzător de aparat EKG portabil. Un procent de 11% din secțiile si compartimentele ATI din cele 302 spitale controlate nu dispun de defibrilator cu PACEMAKER extern. Adică în jur de 34 de secții ATI.

„În ceea ce privește existența a 2 stimulatoare cardiace externe la 6-12 paturi, un procent de 63% dintre secțiile și compartimentele ATI controlate nu îndeplinesc condițiile. (…) Referitor la dotarea cu un aparat EEG portabil la 6-12 paturi, un procent de 71% dintre cele 302 unități verificate nu îndeplinesc condițiile. Dotarea cu aparat de monitorizare hemodinamică complex era necorespunzatoare în 28% din secțiile și compartimentele ATI controlate. Referitor la sistemul de intubație necesar la 6-12 paturi ATI, un procent de 25% din sectiile și compartimentele ATI controlate erau necorespunzatoare”, se menționează în raport.

63% din cele 302 secții ATI nu dispun de 2 fibrobronhoscoape la 6-12 paturi. Pentru ca haosul să fie complet, în jur de 200 de secții ATI nu sunt dotate în mod corespunzător cu aparat pentru realizarea hipotermiei la 6-12 paturi ATI. Iar în jur de 160 de secții ATI nu sunt dotate cu aparat pentru măsurarea coagulării necesar la 6-12 paturi.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te