Epidemiologul șef Anders Tegnell: Suedia a câștigat bătălia cu Covid-19

DE Adina Mutăr | 23.09.2021 - 21:04
Anders Tegnell: Suedia a câștigat bătălia cu Covid-19/foto: aftenposten.no

Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, poate cel mai controversat specialist din pandemia Covid-19 prin deciziile sale altfel decât restul statelor consideră că a câștigat bătălia cu noul coronavirus.

SHARE

Decizia sa de a nu recomanda blocaje obligatorii, de a nu închide grădinițele, școlile, localurile publice, evenimentele, și de a nu recomanda purtarea obligatorie a măștii l-au transformat în țintă pentru cei care urmau recomandările OMS și ale UE în combaterea pandemiei.

La toate criticile, Tegnell spunea: „Vorbim peste un an.”

Anul a trecut.

„Dacă ne uităm la nivel global, Organizația Națiunilor Unite și mulți alții indică faptul că cel mai mare dezastru creat de pandemie s-a înregistrat în sectorul educației. Copiii care nu sunt școlari reprezintă unul dintre principalele dezastre pe care le-a creat această pandemie”, spune Tegnell, potrivit UnHerd.

Epidemiologul șef al Suediei apără neimpunerea restricțiilor, pe considerentul că în Suedia este o tradiție de a determina oamenii să ia decizii voluntare.

„Oamenii au ascultat recomandările fără să fie nevoie de impunere, deoarece există un nivel ridicat de respect și încredere între populație și guvern și agenții. De aceea am putut avea un impact destul de mare asupra oamenilor de a decide în mod voluntar. Cred că acesta este un aspect pentru succesul în bătălia cu noul coronavirus”, a precizat Tegnell.

În privința purtării măștilor, epidemiologul încă are convingerea că doar imunitatea pe scară largă îi va proteja pe suedezi de un val rău al epidemiei în iarnă. 

Vaccinarea face diferența

„Cred că marea schimbare, de când am vorbit ultima dată, este cu adevărat vaccinările. Acolo am găsit cu adevărat instrumentul care va face diferența. Și toate celelalte lucruri pe care le-am încercat nu vor mai fi foarte importante, deoarece atingerea unui nivel ridicat de vaccinare este singura modalitate prin care putem ieși din această pandemie. Într-adevăr, nu pare să existe altă cale”, a subliniat Aders Tegnell pentru UnHerd.

Citește și

Jumătate din populația lumii a fost deja vaccinată. 6 miliarde de doze administrate

Chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare anti-COVID pentru elevii minori, validat de MS

 

„Cred că am încercat să argumentăm încă de la început că aceasta este o boală cu care trebuie să învățăm să trăim. Și din ce în ce mai multe țări adoptă această poziție, deoarece chiar și cu un vaccin fantastic, o putem controla, dar nu o putem eradica.  Trebuie să acceptăm un anumit nivel de răspândire în societate. Probabil că trebuie să acceptăm că vor exista câteva cazuri în spitalele noastre, cu Covid-19 în viitorul previzibil, la fel cum acceptăm câteva cazuri de gripă sau câteva cazuri de multe boli pe care nu le putem controla complet”, declară Tegnell.

O iarnă mai ușoară pentru vaccinați

„Chiar cred că vom avea o iarnă mult mai ușoară decât iarna trecută. Pentru că într-adevăr, 95, 96% dintre persoanele care au fost afectate grav în iarna trecută, sunt acum vaccinate și au o protecție bună. Și cred că avem toate motivele să credem că acea protecție va dura până la iarnă. Ar putea exista grupuri care au nevoie de o altă doză. Avem o mulțime de vaccinuri și resurse pe care le putem oferi astfel încât să  putem proteja în continuare dacă apare nevoia. Deci da, vom avea răspândirea bolii în timpul iernii. Cu siguranță vom vedea câteva cazuri care vor avea nevoie de îngrijiri spitalicești. Este un moment pentru a înțelege, pentru a afla ce va fi Covid-19 pe termen lung pentru societate și pentru asistența noastră medicală, astfel încât să ne putem adapta la aceasta într-un mod bun”, a concluzionat Tegnell.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te