În 2012, Victor Ponta promitea 8 spitale regionale. În 2015, când a demisionat din poziția de premier, nu a realizat nimic. În „Programul de Guvernare 2016 – 2020” al PSD se promiteau, dn nou, opt spitale regionale și unul metropolitan.
La niciunul nu s-a început construcția.
Există cereri de finanțare doar pentru Cluj, Iași, Craiova. Doar acestea au studiu de fezabilitate realizat și predat. Pentru cinci spitale regionale nu există nici măcar costuri estimative.
Cel mai devreme, primul spital metropolitan se va deschide în 2026.
PSD a lăsat acest proiect major în ruină.
Newsweek România a cerut Ministerului Sănătății datele „la zi” despre cele opt spitale regionale promise de PSD din 2012.
Newsweek România: Vă rog să îmi comunicați date statistice pentru fiecare spital în parte: cât va costa, când vor începe lucrările, când se vor termina(estimarea)?
Ministerul Sănătății: Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, Cluj și Craiova, execuția lucrărilor de construire va avea loc în perioada 2022-2026.
- Valoarea estimată pentru SRU Iași este de 2.382.970 mii lei;
- Valoarea estimată pentru SRU Cluj este de 2.568.970 mii lei;
- Valoarea estimată pentru SRU Craiova este de 2.850.508 mii lei.
Pentru SRU Brașov și Constanța încă nu avem datele finale pentru a vă comunica informațiile solicitate. Pentru SRU Timișoara, Galați-Brăila, Târgu-Mureș, și Spital Metropolitan București, vă rugăm să vă adresați instituțiilor pe care vi le-am indicat la răspunsul de la întrebarea nr.2.
Newsweek România: Vă rog să îmi comunicați care este stadiul proiectelor (lucrărilor) la fiecare din cele 8 spitale regionale plus cel metropolitan?
Ministerul Sănătății: Pentru Spitalul Regional de Urgență Iași este lansată achiziția aferentă serviciului de proiectare și asistență tehnică. În acestă perioadă, achizițía se află supusă activității de control ex-ante ANAP în vederea publicării invitației de participare.
De asemenea, este în curs de lansare cu clauză suspensivă achiziția de verificatorii tehnici aferenți obiecttivului de investiții SRU Iași;
- Pentru SRU Cluj este în curs de lansare achiziția aferentă serviciului de proiectare și asistență tehnică, cu clauză suspensivă;
- Pentru SRU Craiova se vor definitiva documentațiile de atribuire în luna decembrie.
- Pentru SRU Brașov. Proiectul se deruleaza de către primaria Brasov. În februarie 2019 Consiliul Local al municipiului Brasov, semneaza un acord cu BERD, pentru asistenta tehnica. În prezent se deruleaza un contract cu experti angajati de BERD pentru realizarea studiului de fezabilitate si evaluarea optiunii de dezvoltare in PPP a proiectului.
- Pentru SRU Constanța, Guvernul a aprobat Memorandum-ul cu tema ,,Acord de principiu privind identificarea alternativelor necesare pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Militar Constanţa, in aprilie 2019,obiectiv de investiții ce se va realiza de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Un grup de lucru format de specialiști din cadrul MApN și Ministerul Sănătății, a realizat o evaluare preliminara a serviciilor medicale din regiune.
Pentru mai multe detalii privind situația la zi a obiectivelor de investiții Spital Regional de Urgență Brăila – Galați, Târgu-Mureș, Timișoara vă rog să vă adresați Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, deoarece în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 39 /2018, privind parteneriatul public privat cu modificările și completările ulterioare pentru proiectele de investiții strategice decise de Guvern prin Hotărârea nr 347/2018, aceste spitale figurează pe Lista proiectelor strategice de investiții care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Citește și: Cum au reușit din nou Ungaria și Bulgaria, acolo unde România a eșuat: construirea de spitale noi
De asemenea, spitalul metropolitan București este obiectiv de invetiții al Primariei Generale București, în consecință pentru a afla mai multe detalii vă rog să vă adresați acestei instituții.