Cele 4 motive pentru care valul trei al pandemiei este mai greu

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 19.03.2021 - 16:42
Cele 4 motive pentru care valul trei al pandemiei este mai greu. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

România a intrat în valul al treilea al pandemiei de coronavirus, cu o întârziere de o lună față de Occident, dar cu un număr în creștere rapidă de infectări, persoane la terapie intensivă și decese.

SHARE

Valul al treilea al pandemiei de Sars-COV 2 a ajuns în România cu o întârziere de o lună față de țările occidentale, care au reintrodus carantina totală regional sau chiar la nivel național, dar a lovit cu mai multă furie decât valul 1 și valul al doilea. 

Vineri, a fost înregistrat recordul absolut de persoane internate la terapie intensivă. 1.313 de pacienți cu COVID sunt internați la ATI, în condițiile în care numărul actual de paturi alocate pentru cei infectați cu coronavirus este de 1.400.

Specialiștii avertizează că valul al treilea al pandemiei de coronavirus este mai violent decât primele două, în ciuda campaniei de vaccinare anti COVID-19, din patru motive. 

Citește și: România va emite certificate de călătorie pentru românii vaccinaţi care merg în Grecia, anunță Năsui

1. Intrăm în valul 3 cu un sistem de sănătate suprasolicitat și medici obosiți

La primul val al pandemiei de coronavirus, spitalele din România au plecat, practic, de la zero pacienți cu COVID-19. Măsurile rapide și dure de carantinare, impuse prin starea de urgență, au făcut ca numărul de cazuri să crească lent. 

Chiar dacă nu au existat suficiente informații despre noua boală, suficiente echipamente de protecție și paturi de terapie intensivă, medicii au avut puterea să se mobilizeze, astfel că sistemul românesc de sănătate nu a căzut, făcând față solicitărilor. 

Când a început valul al doilea, secțiile de terapie intensivă nu erau ocupate aproape de maximum, ca acum. 

„În vară, erau 400 de pacienți la terapie intensivă. După ce s-a ajuns la 10.000 de infectări pe zi, a crescut numărul celor internați la ATI la 1.200 de persoane.

Deși în urmă cu o lună, erau spitale COVID care ajunseseră cu secțiile de terapie intensivă goale, lucrurile s-au înrăutățit rapid. Valul al treilea ne-a prins cu 1.200 de pacienți în stare gravă la nivel național. Dacă ajungem din nou la 10-12.000 de infectări pe zi, nu vom mai avea fizic loc la ATI”, a declarat pentru Newsweek România dr. Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca. 

În plus, doctorul a precizat că, după un an de lupă cu pandemia, personalul medical a obosit și nu mai are la fel de mare flexibilitate. 

Citește și: Va crește numărul de paturi la ATI în Capitală. Cîțu: Se lucrează pentru a asigura 1.600 de locuri

 

2. Noile tulpini ale Sars-COV 2 sunt mai contagioase și infectează și tinerii

„Aș vrea să dau vești bune dar a apărut în prim plan noua variantă braziliană SARS-CoV 2. Varianta P.1 (cum a fost ea denumită) prezintă 17 mutații din care 3 la proteina Spike, are o transmisibilitate de 1,4-2,2 ori mai mare decât variantele precedente, 25-61% dintre cei care au dobândit imunitate postinfecțioasă față de variantele non-P.1 se pot reinfecta dacă sunt expuși la varianta P.1.

Varianta P.1 a apărut la Manaus în noiembrie 2020, a fost certificată prin laborator în decembrie 2020 și este responsabilă de repornirea epidemiei în acea zonă. Nu există dovezi că vaccinurile ar fi mai puțin eficiente față de această variantă!

Dar cum paza bună poate trece primejdia rea e bine spun eu să nu uităm de măsuri indiferent dacă am fost sau nu vaccinati sau dacă am trecut sau nu prin infecție și nu în ultimul rând, să nu ascultăm ce spun „nepriceputenii„ în problemă!”, avertiza pe 9 martie epidemiologul Emilian Popovici. 

De asemenea, noile tulpini infectează și tinerii, care pot face forme mai gravă, ceea ce la variantele anteriorare se întâmpla mai rar.

„Am fost ieri la Unitatea de Urgențe și erau 18 pacienți pozitivi. Nu au fost niciodată așa mulți pacienți cu COVID la UPU, iar în spital e deja plin”, a precizat dr. Radu Țincu.

„Pacienții cu coronavirus sunt mult mai tineri”, a confirmat pentru Newsweek România și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. 

Citește și: Incidența cazurilor de COVID a explodat în Ilfov. Județele acaparate de coronavirus

3. Campania de vaccinare i-a relaxat pe români

 

Newsweek România scria despre „miracolul românesc”: când toată Europa occidentală se închidea, pentru că venise valul al treilea al pandemiei, în România numărul de pacienți în stare severă sau gravă era în scădere.

Doctorii erau optimiști și puneau scăderea pe faptul că românii, speriați de pandemie, au respectat măsurile de protecție. 

Citește și: Miracolul românesc: scade numărul de infectați cu COVID din spitale și de la ATI. Cum se explică

Lucrurile s-au degradat rapid, iar specialiștii pun acest fapt pe seama că, pe de o parte, românii au obosit și ei să lupte cu pandemia, iar acest lucru, coroborat cu diminuarea măsurilor de restricție și cu succesul campaniei de vaccinnare - peste 1,2 milioane de români s-au imunizat astfel, i-a făcut să se relaxeze. 

„Relaxările și faptul că populația a fost entuziasmată de vaccin i-au făcut pe oameni să nu respecte prevederile. Acum o lună erau secții de terapie intensivă goale. Dar iată că ne-am întors mai rău. 

După vaccinare, oamenii sunt mai relaxați. Mulți nu înțeleg că, după vaccinare, e nevoie de 2-3 săptămâni pentru a obține imunitatea. Mulți se relaxează imediat”, a explicat dr. Radu Țincu.

Citește și: Emil Boc anunță că-și face rapelul cu AstraZeneca. El are deja 246 de anticorpi

4. Românii au obosit și nu mai respectă restricțiile

S-a împlinit un an de la introducerea stării de urgență, pe 15 martie 2020, urmată, până astăzi, de prelungirea repetată a stării de alertă, cu măsuri de restricție dure inițial, apoi în diverse grade de limitare a liberei circulații. 

„Populația și noi toți am sperat că ne ducem către o normalitate, dar trebuie să respectăm noi reguli de protecție și e dificil emoțional să ne repoziționăm în această direcție. 

Avem tulpini extrem de contagioase, care pot fi și mai agresive și care solicită sistemul de sănătate”, a explicat dr. Beatrice Mahler. 

Managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a precizat că faptul că oamenii au început să circule din nou a determinat și o creștere rapidă a numărului de vaccinări.

„E uman să nu mai aibă răbdare. Dar le recomand să ne mobilizăm cu toții și să înțelegem că altfel va fi complicat”, a menționat medicul pneumolog. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.