luni 20 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3489
Abonează-te
Newsweek România

Dietele Keto și low-carb, o soluție reală pentru slăbit? Cât de sigure sunt pentru sănătatea ta

Data publicării: 18.09.2025 • 09:15
Dieta Keto - Foto: Profimedia images
Dieta Keto - Foto: Profimedia images
dieta
dieta

Deși sunt promovate ca fiind unele dintre cele mai eficiente metode de slăbit, dietele de tip Keto sau low-carb pot ascunde pericole majore pentru organism. Puțini știu de fapt care este rolul carbohidraților din organism și ce înseamnă eliminarea lor din dieta zilnică.

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, iar eliminarea lor completă prin diete de tip Keto sau low-carb pot aduce de la dezechilibre serioase, stări de oboseală, iritabilitate și probleme digestive, până la deficiențe nutriționale și risc de boli grave.

Keto și dietele low-carb. Cât de sigure sunt pentru sănătatea ta

Carbohidrații fac parte din cei trei macronutrienți esențiali, iar lipsa lor declanșează schimbări majore în organism. În primele ore, corpul recurge la gluconeogeneză, proces prin care produce glucoză din aminoacizi și glicerol.

„Deși poate fi util pe termen scurt pentru supraviețuire, corpul nu ar trebui să rămână în acest stadiu pentru perioade îndelungate, deoarece ar putea duce la dezechilibre hormonale, hiperglicemie și probleme la nivelul ficatului și tiroidei”, explică nutriționista Samantha Coogan, director al Programului Didactic în Nutriție și Dietetică de la Universitatea Nevada, Las Vegas.

După 24-48 de ore, rezervele de glicogen se epuizează, iar organismul intră în cetoză, proces prin care folosește grăsimi pentru energie.

dieta

Mâncare sănătoasă - Foto: Profimedia images

Citește și: Pericol extrem pentru femei. Grăsimea de pe burtă duce la moarte. Ce trebuie să facă urgent?

Care sunt efectele secundare ale cetozei

„Nu putem supraviețui fără carbohidrați”, subliniază Coogan, care recomandă un consum de minimum 130 de grame pe zi pentru funcțiile de bază.

Lipsa lor poate cauza oboseală accentuată și schimbări de dispoziție, constipație și alte probleme digestive sau așa-numita „gripă keto”.

Pe termen lung, pericolele cresc: deshidratare, dezechilibre electrolitice și, la persoanele cu diabet, risc de cetoacidoză, o complicație gravă și potențial fatală.

Citește și: Cum să scapi definitiv de grăsimea de pe burtă fără diete și restricții. Opt sfaturi de „aur”

Dietele low-carb și efectele asupra greutății

Regimurile sărace în carbohidrați au câștigat popularitate, dar nu există o definiție unică a lor. Studiile arată că aportul scade sub 26% din totalul caloriilor zilnice, față de 45-65% cât recomandă nutriționiștii.

Motivul pentru care unele persoane slăbesc este senzația mai mare de sațietate indusă de proteine și grăsimi. Totuși, efectele sunt vizibile doar pe termen scurt.

„Pe termen lung, rezultatele persoanelor care urmează diete low-carb comparativ cu alte tipuri de diete pe bază de plante se echilibrează”, spune Julie Stefanski, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Ea atrage atenția că aceste regimuri sunt restrictive și greu de urmat.

Dieta Keto: soluție sau pericol?

Cea mai cunoscută formă de dietă low-carb este Keto, care limitează carbohidrații la maximum 50 g pe zi. În anumite situații medicale, cum ar fi epilepsia sau diabetul de tip 2, poate fi utilă temporar.

„Pericolul nu vine din faptul că ești în cetoză pe termen scurt. Pericolul vine din evitarea alimentelor nutritive care conțin carbohidrați”, avertizează Stefanski.

Eliminarea lor totală duce și la lipsa unor nutrienți esențiali: vitamina C, vitaminele B, acid folic și fibre, cu efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

De ce carbohidrații sunt indispensabili pentru sănătate

Carbohidrații nu sunt doar combustibil pentru energie, ci și pentru recuperare și rezistență. Studiile arată că sportivii care consumă carbohidrați după efort se refac mai bine decât cei care consumă doar proteine.

În plus, carbohidrații oferă fibre, antioxidanți și vitamine care susțin digestia, inima și imunitatea. Excluderea lor completă crește riscul de colesterol ridicat, pietre la rinichi, fragilitate osoasă, tulburări digestive și chiar cancer.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră