sâmbătă 20 decembrie
EUR 5.0896 USD 4.3449
Abonează-te
Newsweek România

De ce să mănânci mai mult șorici de Crăciun. Te ajută să ai un ten luminos

Data publicării: 20.12.2025 • 18:39 Data actualizării: 20.12.2025 • 18:40
Femeie care se uită în oglindă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care se uită în oglindă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care cumpără carne de porc - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care cumpără carne de porc - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Șoriciul, nelipsit de pe mesele de Crăciun și Revelion, nu este doar o plăcere vinovată, ci și un aliat surprinzător pentru frumusețe. Bogat în colagen, acest preparat tradițional poate contribui la un ten mai luminos și mai elastic, susținând sănătatea pielii din interior.

La masa de Crăciun și de Anul Nou, foarte multă lume din România obișnuiește să mănânce șorici de porc, un preparat tradițional nelipsit din meniul sărbătorilor de iarnă.

După Ignatul porcului, gospodarii încep să pregătească șoricii, pe care îi curăță atent și, de cele mai multe ori, îi afumă, pentru a le oferi un gust mai bun.

De ce să mănânci mai mult șorici de Crăciun. Te ajută să ai un ten luminos

Nutriționiștii spun că șoricii sunt foarte buni pentru sănătate.

Spre surprinderea multora, aceștia conțin un număr relativ mic de calorii, mai ales în comparație cu alte preparate din carne de porc, și sunt extrem de bogați în colagen natural.

Citește și Șoriciul de porc e prea tare și gumilastic? Cu un truc banal îl faci să se topească în gură

Colagenul este esențial pentru sănătatea pielii, fiind responsabil pentru elasticitatea, fermitatea și aspectul luminos al tenului.

Dacă vrei să ai un ten cât mai frumos după sărbătorile de iarnă, aliatul tău poate fi chiar șoriciul de porc.

Consumat cu moderație, acesta poate ajuta la refacerea țesuturilor pielii și la prevenirea apariției ridurilor, mai ales în sezonul rece.

Pe lângă conținutul bogat de colagen, șoricii conțin și multe proteine, esențiale pentru susținerea sistemului imunitar și pentru buna funcționare a organismului.

Femeie care cumpără carne de porc - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care cumpără carne de porc - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Proteinele ajută la refacerea celulară, mențin masa musculară și oferă energie.

Dacă pe parcursul acestui an nu ai consumat suficient de multe proteine sau alimente care să conțină colagen, acesta este momentul esențial să începi să consumi șorici de porc.

Integrarea lui în alimentație, alături de legume proaspete, murături sau salate, poate transforma masa festivă într-una mai echilibrată decât ai crede.

Nu consuma în exces

Totuși, specialiștii atrag atenția asupra consumului responsabil. Dacă ai intoleranță la produsele din carne de porc sau probleme digestive, nu exagera cu consumul șoricilor sau evită-l complet.

Citește și: 20 DECEMBRIE, Ignatul porcilor. Semnul care prevestea cum va fi iarna, la tăierea porcului

De asemenea, excesul poate duce la disconfort gastric, mai ales atunci când este combinat cu alte preparate grele.

Câte calorii are șoriciul de porc

În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc:

  • 563 de calorii
  • 35 de grame de grăsimi
  • 63 de grame de proteine
  • 3 grame de sodiu
  • 80 mg potasiu
  • 0,5 grame carbohidraţi
Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră