Dan Motreanu: UE trebuie să își extindă capacitatea de producție pentru vaccinurile anti-COVID-19

DE Alexandru Pop | 19.01.2021 - 20:37
Dan Motreanu/FOTO: facebook.com

"UE trebuie să își extindă capacitatea de producție pentru vaccinurile anti-COVID-19. Voi solicita Comisiei Europene să analizeze posibilitatea activării unei derogări temporare de la obligațiile de brevet pentru industria farma, oportunitate și pentru România", a spus Motreanu.

SHARE

Europarlamentarul PNL, care este și vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul European, a arătat că problema este și foarte urgentă, și extrem de importantă.

"Toate statele membre ale UE au demarat începând cu luna ianuarie o amplă campanie de vaccinare împotriva COVID19. La momentul actual sunt vaccinate, cu prioritate, categorii vulnerabile din rândul populației sau cadre medicale, în funcție de prioritățile stabilite de către fiecare stat membru în parte.

Cu toate că procesul de vaccinare a început cu un număr mic de cetățeni europeni, statele membre se confruntă cu probleme în ceea ce privește asigurarea cantităților necesare de vaccin anti COVID19.

Pe măsură ce se va ajunge la vaccinarea populației generale, problemele legate de asigurarea cantităților necesare de vaccin vor fi din ce în ce mai mari, chiar dacă UE are asigurat prin contractele actuale o cantitate suficientă de vaccinuri. Acest lucru este o consecință a capacitatilor limitate de producție ale principalilor furnizori, în speță companiile Pfizer și Moderna, care au primit deja autorizație pentru comercializarea vaccinului în UE.

Având în vedere aspectele mai sus menționate, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, să ia în considerare posibilitatea ca statele membre să primească o derogare temporară de la obligațiile de brevet, în temeiul acordului TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Agreement ) pentru vaccinurile anti COVID19.

Procedura de Licențiere obligatorie (prevăzută în Acordul TRIPS) asigură utilizarea unui brevet fără autorizarea titularului brevetului, în caz de urgență națională și pentru uz public necomercial, permițând astfel guvernelor să producă versiuni generice ale medicamentelor, fără consimțământul titularului brevetului.

Apelarea la această procedură ar da posibilitatea statelor membre UE, care dispun de capacități de producție în industria farma, inclusiv României, să producă vaccinuri anti COVID19, ceea ce ar contribui decisiv la suplimentarea cantităților de vaccin anti COVID19 pentru toți cetățenii.", a adăugat Dan Motreanu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.