Damian de la Terapia Cluj, susținător al Ivermectinei, explică: „Eu nu aș lua-o acum”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.03.2021 - 15:27
Dragoș Damian de la Terapia Cluj susține Ivermectina. Foto Ziarul Financiar

„Se încearcă acum asasinarea ivermectinei”, declara recent managerul fabricii de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian. Acesta scria că statul preferă un tratament de 500 de euro pentru COVID-19 în locul unuia de 100 de lei cu invermectină.

SHARE

Declarațiile lui Dragoș Damian, managerul companiei de farmaceutice Terapia Cluj, au devenit tot mai răspândite printre cei care cred că medicii nu-i tratează corect și ieftin pe pacienții cu COVID-19 din cauza unor interese financiare ale așa numitei „Big Pharma”. 

Dragoș Damian a scris mai multe articole în care susține că ivermectina nu este folosită în Europa pentru tratarea infecței cu coronavirus, deoarece este „ieftină, deci indezirabilă”. 

„Ai adus medicamente pentru Covid la sub 100 de lei/cura care au tratat vreo 50 de mii de pacienţi care se puteau trata cu 500 Euro/cura. Îţi dai seama câţi duşmani ţi-ai făcut?”, a scris managerul de la Terapia Cluj. 

Într-o discuție cu Newsweek România, Dragoș Damian și-a nuanțat afirmațiile și a precizat că susține, deocamdată, folosirea ivermectinei doar în studii clinici și se opune admnistrării medicamentului fără supravegherea unui medic. 

Până la această precizare, însă, declarațiile sale alimentează teoriile conspirației, tot mai prezente în spațiul public românesc. 

„De când a venit vorba de aducerea în România a ivermectinei (circa 20 lei/cura) toţi comunicatorii-medici-politicieni sau nepoliticieni, cu timp de emisie media practic nelimitat, s-au năpustit asupra ei cu sălbăticie, ignorând abundența datelor publicate. (...) claritromicina, despre care s-a vorbit mult în ultima vreme, nu are un sponsor pentru studii clinice (da, este ieftină), astfel încât nu vom avea evidențe medicale pe care să ne bazăm”, a scris Dragoș Fabian, sugerând un complot împotriva medicamentelor care ar putea salva viața pacienților cu covid, dar sunt prea ieftine. 

Afirmațiile sale au fost preluat de site-uri conspiraționiste precum Active News: „Cei care au urmărit fenomenul au văzut că, încet-încet, 4 din cele 5 medicamente enumerate anterior au fost puse la zid și s-a tras cu sete asupra lor: studiul din Lancet despre ibuprofen, ulterior retras; zvonurile despre efectele paracetamolului asupra ficatului; psihoza reacțiilor adverse ale hidroxiclorochinei; umifenovirul este, nu-i așa, din Rusia”.

Pozițiile lui Dragoș Damian se alătură celor ale doctorului estetician Adina Alberts, susținător înfocat al ivermectinei, și ale dr. Flavia Groșan, susținătoare a claritromicinei. 

Citește și: VIDEO De ce e periculos să folosești antibioticele pentru tratarea COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă ivermectina

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) arată într-un comunicat că nu recomandă folosirea ivermectinei în tratamentul pentru COVID-19: „EMA a analizat cele mai recente dovezi privind utilizarea ivermectinei pentru prevenirea și tratamentul COVID-19 și a concluzionat că datele disponibile nu susțin utilizarea acestuia pentru COVID-19 în afara studiilor clinice bine concepute.”

Mai mult, agenția europeană afirmă că, în UE, comprimatele de ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu viermi paraziți, în timp ce preparatele pentru ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi rozaceea.

„Medicamentele cu ivermectină nu sunt autorizate pentru utilizare în COVID-19 în UE, iar EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare. Toxicitatea atunci când ivermectina este utilizată la doze mai mari decât cele aprobate, prin urmare nu poate fi exclusă”, arată Agenția Europeană a Medicamentului.

Citește și: Adina Alberts recomandă ivermectina cu un document care o interzice pentru tratarea COVID

Cornelia Catanga s-a tratat cu Ivermectină

Săptămâna trecută a murit cântăreața Cornelia Catanga, infectată cu COVID-19. Apropiații familiei au susținut că aceasta nu credea în coronavirus, a refuzat să meargă la spital și s-ar fi tratat cu ivermectină, cum a văzut la televizor. 

Citește și: A murit Cornelia Catanga. Cântăreața nu credea în COVID și s-a tratat cu ivermectină

Newsweek România l-a contactat pe Dragoș Damian, managerul Terapia Cluj, pentru a-l întreba de ce militează pentru folosirea ivermectinei, în ciuda poziției oficiale a Agenției Europene a Medicamentului, și ce părere are despre faptul că afirmațiile au fost preluate de către curentele conspiraționiste. 

Dragoș Damian a explicat că nu a recomandat niciodată ca invermectina să fie folosită direct de către români, fără consultarea unui medic, și că insistă ca orice tratament să fie administrat doar de către doctori. 

Luările mele de poziție sunt doar pentru introducerea ivermectinei în studii clinice. În linie cu ceea ce recomandă Agenția Europeană a Medicamentelui. Doar în baza unor teste clinice, medicii pot decide dacă să le administreze sau nu.

Dar eu vă pot da studii clinice deja publicate și care o dau ca un candidat pentru tratamentul în COVID-19. Aceste studii sunt realizate în multe țări care nu sunt sub juridicția Agenției Europene a Medicamentului,  din America de Sud, America de Nord sau Asia, și nu pot fi evaluate de EMA.

În plus, Slovacia a aprobat acest medicament”, a menționat Dragoș Damian, pentru Newsweek România

Managerul Terapia Cluj a respins ideea că afirmațiile sale contribuie la adâncirea teoriei conspirației privind pandemiei de COVID-19 și modul cum este abordată de către autorități. 

Ideea mea este ca eficiența ivermectinei să fie încercată în teste clinice, urmând ca medicii să decidă pe plan local dacă să îl folosească sau nu în tratamentul COVID-19.

Dacă medicul conduce tratamentul, că asta ne dorim, nu să se ia după ureche, are cele mai multe efecte terapeutice”, a declarat managerul Terapia Cluj.

 

Împotriva automedicației

Dragoș Damian a insistat pe faptul că este împotriva administrării pe cont propriu a medicamentelor și militează pentru eliminarea automedicației prin măsuri ale autorităților. 

Persoane publice care au zis că dau ivermectină la toată lumea au făcut o greșeală. Eu am susținut cu tărie ca medicamentul să fie folosit doar în teste clinice. Eu nu l-aș lua acum dacă nu aș știi că există o aprobare în protocolul terapeutic pentru COVID-19”, a răspuns Dragoș Damian pentru Newsweek România

Acesta a amintit că a propus autorităților să le doneze 10.000 de pastile de ivermectină, tocmai pentru a efectua teste clinice. 

„Eu am spus foarte clar: acest medicament nu poate fi luat în afara testelor clinice sau fără un medic care are dreptul de a-l utiliza. Zeci de produse sunt repoziționate în lume și se dau fără a fi introduse bolile respective în prospect. Pentru că așa progresează lumea”, a nuanțat managerul Terapia Cluj. 

Dragoș Damian a precizat că fabrica pe care o conduce nu poate produce ivermectină, căci are nevoie de o linie specială de fabricație, dar o poate importa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te