Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.06.2025 - 14:11
Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin. Iată ce sugerează experții.

SHARE

Când oamenii se gândesc la o alimentație sănătoasă, un bol plin cu paste nu este primul lucru care le vine în minte.

Cu toate acestea, experții spun că gătirea pastelor într-un mod specific poate fi de fapt mai bună pentru sănătate din punct de vedere nutrițional, scrie The New York Post.

Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase? Metoda corectă de a le fierbe

Al dente — pastele care sunt fierte, dar încă au o textură fermă — este modul preferat de gătire și consum al italienilor.

Nu numai că au un gust mai bun, dar, potrivit Michelle Hauser, profesor asociat de chirurgie la Stanford Health Care, pastele al dente sunt „mai ușor de mestecat și de digerat”, a declarat ea pentru Stanford Medicine News Center.

Citește și: Un tip de paste, retras din supermarket în Austria. „Conține plumb”! Produsul e și în România

Cum să gătești pastele, ca să fie sănătoase. Nu se pierd nutrienții, îți crește glicemia mai puțin - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Atunci când mâncăm paste al dente, digestia noastră încetinește, la fel și absorbția glucozei conținute în amidon: rezultatul este un indice glicemic mai scăzut.

Când pastele sunt al dente, acestea au un indice glicemic mai mic decât atunci când sunt fierte până devin moi.

Un indice glicemic mai mic poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului zahărului din sânge, astfel încât să vă simțiți sătui mai mult timp.

Pe de altă parte, pastele prea fierte au un impact mai mare asupra nivelului zahărului din sânge decât pastele al dente, a explicat Hauser, ceea ce duce la eliberarea rapidă a glucozei în fluxul sanguin.

Citește și: Cu ce să NU amesteci pastele fiindcă devin nesănătoase. Diferența dintre cele integrale și cele albe

„Organismul va reacționa la creșterea glucozei producând mai multă insulină pentru a o metaboliza. Cu toate acestea, creșterea bruscă a insulinei va epuiza glucoza din sânge în următoarele câteva ore...”, explică Harvard Medical School.

Și probabil că veți avea poftă de o gustare cu indice glicemic ridicat, ceea ce cu siguranță nu vă va ajuta să slăbiți.

În plus, fierberea excesivă a pastelor face ca granulele de amidon să se umfle și să se spargă, eliberând vitaminele B și acidul folic în apa de gătit.

Pe lângă gătirea corectă, dacă vă întrebați ce face o paste de calitate, bucătarul italian Francesco Mattana spune că suprafața pastelor trebuie să fie aspră și opacă.

Dacă pastele sunt de un galben strălucitor, este un semn de alarmă, deoarece culoarea indică faptul că pastele au fost supuse unui proces de uscare „violent”, ceea ce nu este ideal.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te